Kryefaqja / LSHB / Ja dallimi mes Shqipërisë së Bashkuar dhe “Shqipërisë së Madhe”

Ja dallimi mes Shqipërisë së Bashkuar dhe “Shqipërisë së Madhe”

Pjesë e shkëputur nga libri “Platforma për Shqipëri të Bashkuar” me autor Tahir Veliu-n.Termi Shqipëri e Bashkuar, nënkupton asgjë më shumë apo më pak se sa territoret e banuara historikisht me shqiptarë autoktonë, pasardhës të padiskutueshëm, të vërtetuar shkencëtarisht, të pellazgëve dhe ilirëve. Shqipëria e Bashkuar nënkupton trojet shqiptare të aktit juridik të 28 nëntorit 1912; (Shqipëri administrative, Kosovë, Iliridë nën IRJM, Malësi e Madhe nën Mal të Zi, Kosovë Lindore nën Serbi dhe Çamëri nën Greqi).

Termi “Shqipëri e Madhe”, si një term i shpikur në kuzhinat serbo-sllavo-greko-madhe nënkupton zgjerimin territorial të Shqipërisë ndaj fqinjëve dhe territoreve të tyre pa të drejtë. Termi antishqiptar “Shqipëri e Madhe” përfshin territore pesëfish më të gjëra e më të mëdha sesa shtrirja aktuale e shqiptarëve, duke filluar prej tejlumit Danub e deri në Peloponez e Egje. Ky term “akademik” i sajuar nga qarqet antishqiptare është shpikur për t’u krijuar shqiptarëve pengesa në arritjen e bashkimit kombëtar, pra Shqipërisë së Bashkuar. Termi “Shqipëri e Madhe” është sajesë e Akademisë së Shkencave dhe e Arteve të Serbisë, me seli në Beograd dhe degëve e kuzhinave të saj, Akademisë së Shkencave dhe e Arteve të Maqedonisë (në Shkup), Akademisë së Shkencave dhe e Arteve të Malit të Zi (në Podgoricë) etj. Termi “Shqipëri e Madhe”, përdoret vazhdimisht nga pushtuesit e trojeve shqiptare, për të paraqitur shqiptarët si një komb me pretendime territoriale ndaj fqinjëve, edhepse shqiptarët janë i vetmi komb i cili asnjëherë në historinë e tij nuk ka zhvilluar luftëra okupuese, por përkundrazi historikisht ka zhvilluar vetëm luftëra çlirimtare dhe vetëmbrojtëse. 

Check Also

“Skënderbeu” me Gardë Nderi në Prishtinë, do ta marrë përsipër Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar

Kryeheroi ynë kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu, tashmë do të nderohet me një Gardë Nderi në …

Leave a Reply