Kryefaqja / OPINION / Dhia e egër, simboli i Zanës-Ilire

Dhia e egër, simboli i Zanës-Ilire

Sipas tradites tone te lashte,”Dhia e eger” eshte hyjnizuar dhe ngritur deri ne shkallet me te larta te Panteonit-Pellazg duke u shenjteruar si ruajtese e forces se perendeshave pagane Pellazgo-Iliro-Arbnore te cilat i njohim si “Zanat e malit”. …Prof.Jaho Brahaj shkruan se: “Ne epiken heroike te Popullit tone,kur kreshniku Muji arrin te kape dhite e egra me brire prej dukati. Zanave te plotfuqishme e cudiberese qe njeriun e benin gur dhe prape njeri, ju iken forca e behen si gra fshati te zakonshme sepse ishin pikerisht briret e dhise qe ruanin forcen e tyre” …Sipas mendimit tim,nje deshmi e patjetersueshme qe lidhet me trashegimine tone materiale e cila eshte po aq e lashte sa Kombi-Shqiptar, eshte e mrekullueshmja “Lahute e Malesise”, ky instrument muzikor i jashtezakonshem i cili ne shumicen e rasteve vjen i punuar duke e zbukuruar me koken e Dhise se eger, si simbol i Zanes Ilire …Sipas Prof.Sherif Delvina: “Ne nje krahasim qe eshte bere ndermjet Zanes Ilire, Dianes romake dhe Artemisit grek na rezulton se tek Zana Ilire, si karakteristike dalluese kryesore eshte Dhia e eger”

Check Also

Zhurma e gjeopolitikës së vjetër emocionale

Selim Ibrahimi Komisioni Evropian (KE) i dha dritën jeshile Shqipërisë dhe Maqedonisë. Këto dy vende …

Leave a Reply