Kryefaqja / OPINION / Shqiptarët dhe serbët , rrënjët e urrejtjes

Shqiptarët dhe serbët , rrënjët e urrejtjes

Janë dy popuj të cilët njëri është më i vjetër dhe tjetri është më i ri në këto troje pra trojet ballkanike , pra populli shqiptarë më i vjetri dhe populli serb më i riu . Njëri popull ishte në hartë me të gjitha trojet etnike dhe populli i ri u zgjerua në dëm të tjetrit .
Në dokumentet e Vatikanit flitet për tentativat e mbretërve serb Nemanjiç për t’i konvertuar shqiptarët në kishën serbe . Kështu shqiptarët duhet të zgjidhnin ose fenë katolike që ishte një zgjidhje e mirë e shqiptarëve ose ortodoksinë bizantine ku shqiptarët e bartnin edhe një pjesë të saj ku ishte një zgjedhje e mirë .
Kanë qenë tre shtete sllave që kanë vepruar jashtëzakonisht në mënyrë agresive tek popullsia shqiptare , pra ishin : Bullgaria , Serbia dhe Mali i Zi ku njiheshin si territore perëndimore të Perandorisë Osmane ku gjeografikisht shtriheshin shqiptarët .
Masakrat_b_dMos të harrojmë të themi se Mbretëria Bullgare ishte tejet e fortë , Mbretëria Serbe ishte jashtëzakonisht ushtarake dhe Mali i Zi me krajlinë e tyre ishte shumë e dobët pasi që nuk mundej të shtinte në dorë as Shkodrën por megjithatë kjo e fundit bashkëpunoi me dy shtetet e tjera .
Ndeshja e 14 tetorit të vitit 2014 dëshmoi se Shqipëria dhe Serbia kanë akoma armiqësi kurse flamuri që valoi në fund të pjesës së parë i kujtoi në mend diçka serbëve edhe nese ishte me teknologji moderne . Mbishkrimi që ishte në flamur nuk ishte krejt i pa – qëllimt sepse mbishkrimi dëshironte të thoshte se shqiptarët janë vendas në trojet e tyre kurse serbët janë ardhacakë .
Por lind pyetja se a i kemi bërë ndonjë gjë serbëve në menyrë ushtarake ?
Në të vërtet asgjë nuk i kemi bërë serbëve . Mund të themi se na kanë bërë por ne nuk i kemi bërë asgjë të keqe ose ne menyrë ushtarake . Serbët kanë mendime të ndryshme për ne . “Janë popull me bishtë” – thoshte Gjorgjeviçi , gjoja një historian i fillim shekullit të XX . “Janë një popull i pazhvilluar” – thoshte Nikoliçi në mënyrë që të ushqente më shumë urrejtjen e tyre ndaj nesh .
Në vitet 1844 Ilia Garashanin i prezantoi Karagjorgjëve dhe Obranoviçëve pra familjeve aristokrate të Serbisë një platformë politike që quhej Naçertania që ishte një platformë e Serbisë së Madhe ku më së shumti nga kjo platformë do të prekeshin më së shumti trojet shqiptare .
Më pas u bë edhe një tjetër platformë e Serbisë së Madhe që quhej “Përzënia e Shqiptarëve” që ishte një platformë e Vasa Cubrilloviç që parashikonte edhe vet përzënien e shqiptarëve nga tokat e tyre , të tkurreshin dhe të përdoreshin lloj lloj mjete për t’i dëbuar nga tokat e tyre .
Nuk ka asnjë platformë juridike , asnjë platforme politike . asnjë program politikë të ndërgjegjes kombëtare në histori që shqiptarët të kenë synuar bërjen e një Shqipërie të madhe ku do të përfshinte në hartën politike të gjithë shqip – folësit .
Si e ka portretizuar shqiptari serbin dhe serbi shqiptarin ?
Shqiptari serbin e ka portretizuar si shki , shkja pra që të shqyen , si një popull barbar dhe të dhunshëm gjithashtu dhe pushtues , në shumicën e kohës i kanë portretizuar si një popull që vjedh historinë , si një popull i fëlliqur dhe sllav etj etj .
Serbi shqiptarin e ka portretizuar si një popull barbar dhe të egër , i kanë portretizuar si barinjë malesh pra të cilët kujdeseshin për bagetitë që ishin shumë larg qenieve njerëzore , i kanë portretizuar si një popull kokëfortë . Arnaut , shqiptari nga serbi është quajtur arnaut .
Problemi i shqiptarëve dhe serbëve është se nuk e njohin njëri – tjetrin . E njohin njëri – tjetrin nga çasja që kanë secili po , e njohin njëri – tjetrin në mënyrë të një – anëshme po , e njohin njëri – tjetrin nga interpretimet që kanë bërë shkencëtarët , që bëjnë tekstet po , e njohin sipas doktrinave të interesave të veçanta po , por e vërteta mes shqiptarëve dhe serbëve është se nuk e njohin njëri – tjetrin . Nuk e njohin gjuhën e njëri – tjetrit , nuk i njohin zakonet , kulturat e njëri – tjetrit , komunikojnë shumë pak për të mos thënë aspak me njëri – tjetrin , krijojnë shumë pak shoqëri për të mos thënë aspak dhe gati gati hiç miqësi ose familje me njëri – tjetrin .
Por ndjenat e nacionalizmit ekstrem u shtuan edhe më shumë nga fuçitë e barutit në ndeshjen në stadiumin e Beogradit por ata u çmendën , u çmendën kur e panë flamurin shqiptarë duke valuar me të gjitha trevat shqiptare nga Nishi e deri në Prevezë .
Por e vërteta autentike është se serbët e filluan të gjithë këtë . Shqiptarët i kanë luftuar serbët për t’i larguar nga tokat e tyre . Serbët masakruan shqiptarët në Kosovë për të marrë Kosovën por jo nuk munden sepse ata që tregojnë simpati tek ne janë vetëm Amerikanët .
Sa më shumë që fillojmë të mësojmë gjuhët e njëri – tjetrit , aq më shumë do të fillojmë të njihemi me njëri – tjetrin por serbët nuk janë duke u rahatuar . Ata ende po synojnë që të krijohet Serbia e madhe .
U deshtë një ndeshje futbolli për të zbuluar se a është mbylluar humnera e urrejtjes mes shqiptarëve dhe serbëve , por sipas atyre që pamë në atë ndeshje futbolli asnjë gjë nuk e ka mbyllur këtë humnerë të madhe por edhe njëherë do t’ia lëmë kohës nëse do të kemi ndonjë ndryshim .
09.07.2015

Rreth Shqipëria e Bashkuar

Check Also

1914: Ky mund të jetë komunikimi i parë mes Shqipërisë dhe Amerikës (DOKUMENT)

Publicisti Ilir Ikonomi ka publikuar disa dokumente që sipas tij tregojnë komunikimin e parë mes …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *