Kryefaqja / OPINION / Origjina Thrako-Ilire e gjuhës shqipe (Dokument)

Origjina Thrako-Ilire e gjuhës shqipe (Dokument)

Nga Gjon Keka
Për gjuhën shqipe është folur gjithmonë se është shumë e vjetër. Një hipotez për origjinen Thrako-Ilire do te kishte edhe gjuhëtari i madhë shqipetar Eqerem Cabej, që mesa duket duhet te jetë ndikuar pikërisht nga këto studime europiane.
Siç shihet këtu ne mesin e gjuëve europiane të lashta është edhe gjuha shqipe e cila pashmngshmërisht është pjesë e familjes së gjuhëve të lashta të europës. Këtë e kam gjetë gjatë hulumtimeve të rastësishme në librin “Europa im Jahr 1829” që fletë mbi gjuhët europiane dhe gjeneologjin dhe popujt e ndryshmë të europës.
Një hipotez interesante ka qënë gjithashtu edhe familjariteti shqipes me gjuhët e vjetra Thrako-Frigje-Shqipe.Këtë e gjejmë tek botimi i autorit Arbëresh Giuseppe Crispi (SHQIPJA NËNA E GJUHËVE, Palermo 1831), i cili, duhet shtuar se, ishte edhe “mesuesi” i Albanologut të madhë Johan Gorg fon Hahn. Ai do të kishte parasyshne studimin e tijë, shtrirjen gjeografike që kishin pasur popullsit Pellazge në prehistori.

Check Also

Flet Bulliqi: Largimi i raportit tim, tendencë për ta fsheh humbjen e territorit

Kryetari i komisionit shtetërorë për kufirin me Malin e Zi, Shpejtim Bulliqi i është përgjigjur …

Leave a Reply