Kryefaqja / HISTORI / 1903: Perandoria Osmane lejoj të hapej konsullata serbe në Prishtinë

1903: Perandoria Osmane lejoj të hapej konsullata serbe në Prishtinë

Perandoria Osmane lejoj që flamuri i Serbisë të valvitët në qendër të Prishtinës me 90% popullësi shqiptare.

Kurse në anën tjëter shqiptarëve u’a ndalonte shkollat në gjuhën shqipe, dhe shqiptarët nuk i njihte si komb, por konsideronte si turq.

Në foto është konsullata serbe në Prishtinë, i cila ishte hapur kundër interesave të shqiptarëve sikurse Konsullata e Rusisë në Mitrovicë.

Konsullata serbe në Kosovë ishte shumë e dëmshme për shqiptarët sepse ajo ishte instaluar për të krijaur terrenin që në një të ardhme të shkurter ta pushtonte Kosovën.

Dhe ashtu ndodhi pas 9 viteve Serbia, pushtoi Kosovën në vitin 1912 dhe shqiptarët i’u nënshtruan represionit të egër serb.

Konsulli rus, i cili në Kosovë njihet si “kanxhallozi” rus dhe i cili kishte filluar akisonin e masakrave dhe vrasjeve masive të shqiptarëve, nuk kishte pasur jetë të gjatë, pasi ende pa mbushur një muaj, me 31 mars të vitit 1903, atë e vrau një shqiptar nga Zhegra, Halit Ibrahimi.

Check Also

“Gjurmë Shqiptare”; Të pathënat e luftës së Trojës

Cilat janë të pathënat e luftës së Trojës? Çfarë fshihet në Iliadë dhe përse të …

Leave a Reply