Kryefaqja / KULTURË / Sot, 495 vjetori i vdekjes së humanistit të madh Marin Barleti

Sot, 495 vjetori i vdekjes së humanistit të madh Marin Barleti

Më 13 Nëntor 1522, u nda nga jeta humanisti i shquar shqiptar, historiani, i pari autor i njohur dhe një nga më të mëdhenjtë e letërsisë së vjetër shqiptare, Marin Barleti. U lind në Shkodër dhe përjetoi tre rrethimet e vendlindjes, duke e mbrojtur atë edhe më armë. Pas pushtimit të vendit nga osmanët, jetoi në mërgim, ku shkroi tre vepra, që kanë ardhur derinë ditët tona: Rrethimi i Shkodrës”, që është ribotuar tre herë dhe është përkthyer në pesë gjuhë të tjera; “Historia e jetës dhe e bëmave të Skënderbeut” dhe “Shkurtore e jetës së papëve dhe perandorëve”.

Përshtati: Xhildinho Ozuni

Check Also

TRASHËGIMTARËT E BOZOVCËS KREMTOJNË FESTËN ME RITE QË NGA PAGAZNIZMI

Shkruan:Edibe Selimi-Osmani Manifestimi Tradicional ”Karnavalet Ilire” 2018 në Bozovcë të Tetovës Lumët ne të lumët, …

Leave a Reply