Kryefaqja / OPINION / Shqiptarët e Shkupit mos e pritshin vitin 2020 !

Shqiptarët e Shkupit mos e pritshin vitin 2020 !

Ju “shqiptarët “ e Shkupit e kuptuat çka desha të them . Unë e kam një lutje drejtuar  Zotit që flet shqip :  Shqiptar të Shkupit  mos e pritshin vitin 2020 ! E dini pse , se nëse nuk jeni gjallë nuk hapet xhamia e madhe , xhamia më e madhe në Maqedoni “


Duke e shfletuar shtypin më bëri përshtypje të madhe postimi  portalit “ Israeli sot “ ku tregohej ndryshimi 100 vjeçar në ndërtimin e Tel Avivit. ; me ngacmoi shpirtërisht  dhe pak me pezëm  edhe reagova duke shprehur mospajtimin me njerëzit tanë të cilët jo që nuk ndërtuan gjë , por edhe ato që i gjetën para 105 vitesh në Shqipëri  ( në Kosovë ,pra 19 vjete ) i shkatërruan . Kryesorja  dhe më e keqja plotë dhembje është se e shkatërruam njeriun, unin dhe personalitetin e tij .  Të vazhdoj , apo i dini të gjitha.?

Territori i Shkupit ka qenë i banuar që prej së paku 4000 BC; Mbetjet e vendbanimeve neolitike janë gjetur brenda Kalasë së vjetër Kale që mbikëqyr qendrën moderne të qytetit (ne kohen e Ilirëve). Ndodhja e Shkupit në Lumin Vardar i epë një pozitë të mirë gjeografike. Gjatësia gjeografike lindore është 21º 26′.

Lumi Vardar ose Vardari, (maqedonisht Вардар, greqisht Αξιός = Aksiós (ose Βαρδάρης), latinisht Axius), është lumi më i madh dhe më i gjatë në Maqedoni, buron pranë fshatit Vërtok afër Gostivarit në Republikën e Maqedonisë. Ai përshkon tërë Maqedoninë, kalon nëpër mes kryeqytetit të Maqedonisë-Shkupit pastaj në Veles pranë Gjevgjelisë e kalon kufirin e Maqedonisë dhe kalon në teritorin grek pranë Polykastro dhe Axioupoli pastaj derdhet në Detin Egje në perëndim të Selanikut. Lumi Vardar në ilirishten e lashtë eshte quajtur Bardhar ( lum i bardhë – Bardhari )

–më 11 gusht nga Gjakova në Ferizaj kishte arritur edhe Bajram Daklani me luftëtarët e tij …që me 12 gusht të vitit 1912,nga Ferizaj do të futej triumfalisht në kryeqytetin e sapo çliruar të Kosovës në Shkup ku sipas gazetës “Shkupi” të datës 19 gusht të vitit 1912, pas 500 vjetësh sundimi turk, Bajram Daklani i pari do ta ngrinte lartë dhe me krenari, Flamurin Kombëtar Shqiptar. “ Pra , ai nuk mendonte në musliman e të krishterë . Kurse Bajram Curri me të arritur në Shkup, pas marrjes së postë-telegrafit, ai me bashkëluftëtarët e tij, do të lironin nga burgu edhe rreth 1000 të burgosurit shqiptarë,të mbyllur nga turqit,që para çlirimit të vendit. ‘

.

Ju “shqiptarët “ e Shkupit e kuptuat çka desha të them . Unë e kam një lutje drejtuar  Zotit që flet shqip :  Shqiptar të Shkupit  mos e pritshin vitin 2020 ! E dini pse , se nëse nuk jeni gjallë nuk hapet xhamia e madhe , xhamia më e madhe në Maqedoni “

Lajmin e bëri të ditur Alamkos – Shkup  (http://www.almakos.com/xhamia-e-madhe-ne-maqedoni-planifikohet-te-hapet-2020 ) me titullin e madh :  “Xhamia më e madhe në Maqedoni planifikohet të hapet më 2020” – Xhamia e Tophanës, më e madhja në Maqedoni, e cila është duke e ndërtuar nga ana e Fondacionit Turk të Çështjeve Fetare (TDV), pritet të hapet në vitin 2020. Ambasadorja e Turqisë në Shkup, Tülin Erkal Kara, vizitoi vendin ku po ndërtohet xhamia nga ana e kompanisë Komaş A.Ş., që është kompani e TDV-së dhe Dijanetit të Turqisë.
Gjatë vizitës, Kara u shoqërua nga zëvendës ambasadori Murat Sümer dhe këshilltari për Shërbime Fetare Murat Alkan, ndërsa u informua nga zyrtarët në lidhje me ndërtimin e xhamisë dhe zhvilloi bisedë me punonjësit.

Ma thuan ju miq të nderuar , se u gëzuat për këtë lajm , lajm i cili e gëzon  vetm sllavët dhe grekët . Ju faleminderit !

Edhe një herë , shqiptarëve të Shkupit , mos e pritshi 2020- tën  !

Fahri Xharra,Gjakovë
08.012.18

Check Also

“Bravo Notis, arrite të bindësh një tufë alabakësh…”, gazetari shfryn ndaj koncertit të nazistit

Ardhja e këngëtarit nazist grek Notis Sfakianakis mbrëmjen e djeshme në Shqipëri dhe koncerti i …

Leave a Reply