Kryefaqja / HISTORI / Aleksandri i Madh lindi në Petrelën Arbërore, ja faktet që zbulojnë të vërtetën e madhe

Aleksandri i Madh lindi në Petrelën Arbërore, ja faktet që zbulojnë të vërtetën e madhe

Flamuri Lekës me dhiën dy brirëshe

Duke injoruar letersine ”greko-romake”, për të cilën unë mendoj se është rëndshëm e ndërhyrë, unë kam arritur në konkluzionin se heroi, që më përkedheli thërritej prej shqiptareve Leka i Math, shume kohë para kristalizimit të nacionalizmit shqiptar, nuk ka lindur ne “Pellan Egjease Maqedonase’ por ne Petrelen Arberore dhe pikerisht ne Kështjellën e Persqopit:

Për të provuar këtë do ju referohem vecse autoreve shqiptare te Mesjetes, autenciteti i te cileve është lehtësisht i provueshëm, ndryshe nga ata greko-romane, për të cilet jo vetëm që nuk disponojme asgjë autentike, por nuk jemi as te sigurte për egzistencën e vetë atyre.

1. Frang Bardhi

Line: 12 Pella (illustrata magni Alexandri Macedonum Regis natali) Pella, Petrela.
Line: 13 Petralba, Pietra bianca, Guri ibarξξe.

2. Pjeter Bogdani
ka nje mosperputhje midis perkthimit italisht, me origjinalin shqip:
Image

Alessandro Magno da Pella, hora Petrella, in Albania principio la sua Monarchia in Macedonia.

 

Leka i Math pre Petrele nd’ Arben-e zu fill’ Monarkijn-e vet nd-e Mattiet

Origjinali shqip nuk e permend Pellen dhe nderkohe ai permend Matin ne vend te Maqedonise.

Nese Maqedonia eshte Mati arberor, atehere kemi nje falsifikim te dukshem emrash.
Une mendoj se vendlindja e vertete e Aleksandrit nuk eshte Pella Maqedonase Egjease, por Keshtjella e Persqopit, nje fortikim madheshtor shume i lashte qe gjendet prane Petreles dhe aq shume injorohet nga historianet tane:

Image

Image

Kalaja e Persqopit

Kalaja Persqop ndodhet pranë Kështjellës Petrela, në malin Vila. Faza e parë e ndërtimit daton në periudhën ilire, ndërsa në periudhën romake fortifikimi u zgjerua më tej. Ndoshta kjo fortifikatë u përdor në një moment nga banorët e kështjellës Petrela. Mbetjet e një ujësjellësi ndodhen në verilindje të fortifikimit.

Image

-Bogdani thote qe Aleksandri i Madh, lindi ne afersi te Petreles,aty afer gjendet nje vendbanim i quajtur Balla [Pella] .

Eshte e vetmja harte e hershme qe ka dhene vendbanimin me emer BALLA .

A eshte kjo Pella ,Balla vendlindja e Aleksandrit sipas Bogdanit?

Image

.Image

Duhet urgjent të intervenojmë, ta ndryshojme variantin “”zyrtar”” në Wikipedia dhe më gjerë, sepse të paktën për perëndimoret, Aleksandri i Madh është një nga figurat më të spikatura te historisë. Vendlindja e tij në zemer te Shqipërise, dëshmite e shumta të lidhjeve etnike mes tij dhe shqiptarëve duhet të vihen në dukje, sepse kombe të tjere po nxjerrin përfitime të pamerituara.

Check Also

Fiset shqiptare në Mal të Zi, hartë e rrallë e vitit 1839

Aristokrati nga fisi i Vasojeviqëve, Nikolla, ose siç e quante vetëm me sqimë në frëngjisht …

Leave a Reply