Kryefaqja / OPINION / Laramania etnike e Gadishullit Ilirik (Ballkan): Rajoni Shopia, shopët dhe gjuha shope

Laramania etnike e Gadishullit Ilirik (Ballkan): Rajoni Shopia, shopët dhe gjuha shope

Në brezin kufitar mes shteteve të sotme, Serbisë, Bullgarisë dhe Maqedonisë, njihet një rajon i gjerë me emrin SHOPIA, ndërsa popullsia e këtij rajoni, siç paraqitet në hartën e mëposhtme, quhen SHOPË, ndërsa gjuha e tyre SHOPE. Këtë çështje gjerësisht e ka trajtuar edhe gjeografi dhe etnologu i shquar serb, Jovan Cvijiç, por edhe studies të tjerë sllavë dhe të huaj.

(SHOPI. South Slavic languages: Шопи, Šopi) is a regional term, used by a group of people in the Balkans, self-identifying as Bulgarians, Macedonians and Serbs. The areas traditionally inhabited by the Shopi is called Shopluk (Шоплук, Shopluk/srb. Šopluk), a mesoregion, roughly where Bulgaria, Serbia and Macedonia meet. In 2011 census in Serbia they are registered as separate ethnicity[3] and 142 persons declared themselves as belonging to this ethnicity.).

Check Also

Greqia braktis në heshtje bisedimet me Shqipërinë, pritet vetoja greke në qershor

Nga Arben Llalla Në fund të muajt mars, Greqia braktisi në heshtje bisedimet me Shqipërinë …

Leave a Reply