Kryefaqja / DIASPORË

DIASPORË

Sa shqiptarë jetojnë jashtë vendlindjes

Ekspertë të demografisë thonë se nuk ka vend për shqetësime në parashikimet afatgjataRënia demografike në Shqipëri vijon që prej 3 dekadash, pas rrëzimit të regjimit komunist. Komponenti kryesor është emigracioni dhe lindshmëria që ka rënë me 65 % që prej vitit 1990. Ndërsa popullsisë së Shqipërisë, për shkak të emigracionit, …

Më shumë

Zyrtare: 259.891 veta në Zvicër flasin shqip

Shqipja si idioma e katërt më e pranishme jo-gjermane në Zvicër në vitin 2010 flitej nga 2.7 për qind e popullsisë rezidente ndërsa në vitin 2018 ajo flitej nga 3.1 për qind. Saktësisht, shqipen në Zvicër e flasin 259.891 persona. 62.8 për qind e popullsisë rezidente në Zvicër flasin gjermanisht …

Më shumë

Arbanasi, fshati historik shqiptar në Bullgari

Thuhet se fshati i fisëm Arbanasi ndodhet pikërisht në qendër të një grupi vendbanimesh, që përbëhet nga Veliko Tarnovo, Gorna Oriahovica dhe Liaskovec, në largësi rreth 4 km nga secili syresh. Ai gjendet në një pllajë (gjë që të kujton një tjetër ngulim të njohur të mërgatës mesjetare shqiptare) dhe …

Më shumë

Tri shqiptare synojnë ulëse në Parlamentin austriak

Në garën zgjedhore për 183 ulëset në Parlamentin e Austrisë janë edhe tri kandidate shqiptare. Drita Cacaj dhe Ina Rexhepi nga ÖVP (Partia Popullore e Austrisë) si dhe Serafina Demaku nga partia SPÖ (Partia Socialdemokrate e Austrisë). Kandidatet shqiptare kanë ftuar bashkëkombësit e tyre që të shfrytëzojnë të drejtën dhe …

Më shumë

Presidenti çmon At Antonio Belushin me Dekoratën “Nënë Tereza”: Të forcojmë identitetin tonë kombëtar

Në kuadër të nismës së ndërmarrë ”U’ jam Arbëresh”, Presidenti i Republikës, Ilir Meta vlerësot gjatë një ceremonie solemne klerikun, gjuhëtarin dhe atdhetarin e shquar arbëresh, At Antonio Belushin me Dekoratën e lartë “Nënë Tereza”. Kreu i Shtetit i akordoi këtë titull me motivacionin: ”Për kontributet e dhëna në përhapjen, …

Më shumë
Loading...