Kryefaqja / HISTORI (page 10)

HISTORI

Kur Rockefeller thante kënetat e Shqipërisë

Sot në Shqipëri është bërë temë e ditës të flitet për Sorosin, një miliarder amerikan, që prej 25 vitesh me anë të fondacionit të tij ka financuar projekte të ndryshme për demokracinë e të drejtat e njeriut në Shqipëri. Pak dihet për rolin amerikan në ngritjen e Shqipërisë në vitet …

Më shumë

Revolta ilire që tronditi perandorinë Romake

Kryengritja më e madhe e armatosur e ilirëve ka qenë ajo e viteve 6-9-të erës sonë. Revolta, e udhëhequr nga Bato i fisit Daesitiate, u shndërruar në një konflikt të armatosur midis trupave romake dhe një aleance të fiseve ilire. Shkaku i revoltës ishte vendimi i Romës për një mobilizim …

Më shumë

Në fokus Shoshi, Shala dhe Mirdita

Antropologji Tradita që kemi trashëguar rreth origjines së këtyre fiseve në të shumtën e rasteve paraqesin tre vëllezër, të cilët nga zona e Pashtrikut lëvizën për të shpëtuar nga represaljet e pushtuesve të huaj, apo nga Shiroka e Suma siç thekson tradita alternative. Nuk kishin tjetër me nda përveç një shalë …

Më shumë

Ciceroni, një azilant politik në brigjet shqiptare

Nga Luan Rama “Erdha në Durrachium sepse është një qytet i lirë, pasi këtu njerëzit janë të përkushtuar ndaj meje… “ Ciceroni Është e habitshme të mendosh sot që në brigjet e Adriatikut, Durrësi dhe Apolonia kanë qenë né kohën e Antikitetit vende ku strehoheshin të përndjekurit e Romës së …

Më shumë

“Milosao”/ Ku shtrihej Arbëria dhe koncepti i Epirit

Bajram PEÇI Në përshkrimet historike mesjetare për “Arbëria vene dike” dhe “Arbëria turke” kuptimi është dukshëm i qartë. Njohim praninë e një Shqipërie nën sundimin e Vendedikut dhe të një tjetër territori shqiptar që ndodhet nën sundimin e Turqisë. Për “Arbërinë e lirë” nuk është e njëjta gjë. Por, çfarë …

Më shumë

Si u përgjigj Fishta kur i quajtën shqiptarët hajdutë

At Gjergj Fishta në intervistën e dhënë për gazetat britanike në 1934 Paulin Zefi Gjatë një interviste për gazetat britanike në vitin-1934, një gazetar anglez i drejton të madhit “FISHTA” një pyetje ironike dhe fyese njëkohësisht…. Pyetja nr.1) – Kam dëgjuar se shqiptarët tuaj janë shumë hajdutë?!?!?!……. “FISHTA” përgjigjet krejt …

Më shumë

Udha e zhvillimit të alfabetit nga ilirët deri më sot

Mendimet dhe studimet mbi alfabetin e shqipes janë përqëndruar kryesisht në shekullin 19-të dhe kryesisht në pjesën e dytë të tij, kur filloi me të vërtet një domosdoshmëri për krijimin e një alfabeti të vetëm të gjuhës shqipe, për shkak se kishte alfabete të ndryshme. Kjo ishte një përpjekje me …

Më shumë

SHQIPTARËT E IRAKUT

Komuniteti Shqiptarë i Irakut të cilët deri më sot nuk janë prononcuar si të tillë janë ngritur tani per te mbrojtur origjinen, Si të Krishterë dhe Musliman me origjinë Shqiptare në Irak janë ngritur në protestë për të mbrojtur origjinën dhe identitetin e tyre.Video dërguar gazetarit Leon Molla nga një …

Më shumë

Gjithçka e mbarë për Greqinë erdhi nga Epiri shqiptar

Shfletimi i shtypit të huaj për shqiptarët është gjithmonë kërshërindjellës. Mes njohjes dhe mosnjohjes së shqiptarëve, vendit të tyre dhe kauzës për një shtet të mëvetësishëm janë me mijëra artikuj, reportazhe e përshkrime të gazetarëve të huaj. Portali Konica.al kësaj radhe sjell një pasus interesant të botuar në faqet e …

Më shumë
Loading...