Kryefaqja / HISTORI (page 12)

HISTORI

GJERGJI NIKA: E RRALLË. SHKOLLAT NË SHQIPËRI QË NGA 1258

Dëshmitë e ekzistencës së këtyre shkollave na vijnë nga arkivat e françeskanëve. Sipas studiuesit Sami Rrepishti shkollat e para në gjuhën shqipe janë hapur në veri të Shqipërisë nga klerikët katolikë. Dhe pikërisht në Ulqin në vitin 1258, në Durrës në vitin 1278, në Shkodër në vitin 1345 dhe 1359, …

Më shumë

Varrezat ilire, trashëgimi për shqiptarët

Një vizitë e gjerë nëpër trojet shqiptare , do të më bëj mirë , por gjithashtu do të më bëj të kuptoj se sa është përafërsisht numri i varrezave ilire në trojet shqiptare . Udhëtimi në këtë pjesë të Ilirisë , ku kanë jetuar më parë fiset ilire të Dardanëve …

Më shumë

551 vjet nga vdekja e kryeheroit kombëtar

Sot bëhen 551 vjet nga vdekja e Heroit tonë Kombëtar, Gjergj Kastriot Skënderbeu, i cili vdiq më 17 janar 1468, në Lezhë.  Për të kujtuar këtë ditë, sot në Prishtinë do të organizohen disa aktivitete, me të cilat përfundojnë aktivitete njëvjeçare të cilat janë organizuar në kuadër të organizimeve në …

Më shumë

50 fshatrat e Shqipërisë ku u vendosën shqiptarët nga Kosova e Turqia në vitet 1920! Si u krijuan katundet me emra britanikë e zviceranë “Herbert”, “Xheba” e “Suiss”

Në vitet 20, Shqipëria do të tregonte një kujdes të veçantë për shqiptarët e mbetur jashtë territorit zyrtar të republikës apo që persekutoheshin në vendin ku jetonin, duke krijuar kushte të favorshme për shpërnguljen e tyre në Shqipëri. Përmes një ligji të posaçëm, që mban datën 14 qershor të vitit …

Më shumë

Kur Rockefeller thante kënetat e Shqipërisë

Sot në Shqipëri është bërë temë e ditës të flitet për Sorosin, një miliarder amerikan, që prej 25 vitesh me anë të fondacionit të tij ka financuar projekte të ndryshme për demokracinë e të drejtat e njeriut në Shqipëri. Pak dihet për rolin amerikan në ngritjen e Shqipërisë në vitet …

Më shumë

Revolta ilire që tronditi perandorinë Romake

Kryengritja më e madhe e armatosur e ilirëve ka qenë ajo e viteve 6-9-të erës sonë. Revolta, e udhëhequr nga Bato i fisit Daesitiate, u shndërruar në një konflikt të armatosur midis trupave romake dhe një aleance të fiseve ilire. Shkaku i revoltës ishte vendimi i Romës për një mobilizim …

Më shumë
Loading...