Kryefaqja / HISTORI (page 20)

HISTORI

Kur trojet thërrasin, gjuha përgjigjet!

Nga Edlira Troplini-Abdurahmani Çamërishtja, veçanësia, bukuria dhe domethënia e saj, ngjallin nga dita në ditë kureshtjen e mendjeve të hapura dhe kërkuese…. Por, para se të hidhemi tek një temë e tillë, e cila gjithmonë të tërheq e të pasionon, duhet t’i shpreh dy fjalë lexuesit, si shqiptare, thjesht e …

Më shumë

Dosja 1912-2015: Të gjitha incidentet mes Tiranës dhe Athinës

Nga masakra ndaj çamëve deri tek kufiri detar, një histori e marrëdhënieve plot tension mes Shqipërisë dhe Greqisë Debati për kishën e Shën Thanasit në Dhërmi është përplasja më e fundit në një varg të gjatë incidentesh mes Tiranës dhe Athinës. Gazeta “Tirana Observer” hedh një vështrim të të gjitha …

Më shumë

Dhia e Shenjtë: Legjenda Pellazgjike

Dr. Arsim Spahiu Në numizmatikën ilire tërheq vëmendjen një fakt tjetër interesant: në disa monedha autonome të prera para e. s., në disa qytete ilire, figuron Dhia e Shenjtë Amalthe! Kjo duket në monedhat autonome të ishujve ilirikë të Isës dhe të Farit (Kroaci), të prera në shek. IV para …

Më shumë

Londër 1923/ Kur “The Times” shkruante për Çamërinë

“Kërkojmë që mizoritë greke ndaj shqiptarëve të Çamërisë të marrin fund, të rivendosen në shtëpitë e tyre dhe të kompesohen plotësisht për humbjet e tyre” Një artikull shumë i rëndësishëm në faqen e parë të gazetës “The Times” në vitin 1923, i kushtohet genocidit grek ndaj çamëve. Është koha, kur …

Më shumë

Profesori grek vërteton genocidin, Lambros Bulciotis: 50 mijë çamë u vranë e u dëbuan nga trojet e tyre

Studimi i profesorëve grekë shkakton reagimin e ashpër të studentëve të Universitetit Pandio, të cilët nuk i pranojnë dot faktet shkencore që vërtetojnë genocidin grek ndaj popullsisë çame “Fakte të pakundërshtueshme dhe asgjë më shumë.” Ky është argument, përmes të cilit u mbrojtën studiuesit grekë në auditorin e një universiteti, …

Më shumë

‘Masakra e Previsë’, e kryer më 9 tetor 1912 nga malazezët kundër shqiptarëve të Plavë-Gucisë, duhet dënuar si ‘krim kundër njerëzimit’ – Nga ESAD GJONBALAJ

Në vjeshtën e vitit 1912 kur plasi përgjakshëm Lufta e Parë Ballkanike (18 tetor 1912-30 maj 1913) Mbretëria e Malit të Zi (1910-1918) me Grupimin e Verilindjes të komanduar nga gjenerali Janko Vukatiç më 9 tetor 1912 ndërmori një ofensivë të madhe ushtarako-politike për të pushtuar deri edhe Sanxhakun e …

Më shumë