Kryefaqja / HISTORI (page 3)

HISTORI

Masakra e 10 Prillit 1994, nga terroristët grek të MAVI

Nga Arben LLALLA Emri i Fredi Belerit nuk lidhet shumë në dukje me propagandën e shoqatave greke që promovojnë ekstremizmin për aneksimin jugut të Shqipëri, por ai ka preferuar të jetë nënhije duke drejtuar çdo aktivitet të tyre për të dalë në sipërfaqe në kohën dhe vendin e duhur. Që …

Më shumë

Të panjohurat e Arnisës, si u zhduk qyteti i lashtë Ilir

Qytetërimet e hershme në vendin tonë janë të shumta dhe kanë lënë gjurmë të pamasa në gjithë perimetrin e vendit. Disa janë zbuluar dhe mbajnë statuse të veçanta ndërsa disa të tjerë nuk e kanë njohur akoma dritën e lavdisë që i përket me të drejtë. Një nga këto qytete …

Më shumë

Të panjohurat e Arnisës, si u zhduk qyteti i lashtë Ilir

Qytetërimet e hershme në vendin tonë janë të shumta dhe kanë lënë gjurmë të pamasa në gjithë perimetrin e vendit. Disa janë zbuluar dhe mbajnë statuse të veçanta ndërsa disa të tjerë nuk e kanë njohur akoma dritën e lavdisë që i përket me të drejtë. Një nga këto qytete …

Më shumë

Sfetigradi i Skënderbeut mund të ketë qenë në Pellagoni

Historiografia skënderbegiane ende nuk i ka dhënë përgjigjje çështjes së lokalizimit përfundimtar të kështjellës së Sfetigradit. Megjithëse shënimet e kohës zënë n’gojesh në dhjetëra raste kështjellën më lindore të shtetit të Skënderbeut, pandehmat e hedhura ende nuk e kanë sqaruar përfundimisht vendndodhjen e saj, shkruan Konica.al. Në literaturën profesionale Koxhaxhiku …

Më shumë

Na ishte njëherë një Jabllanicë shqiptare: mohikanët e fundit shqiptarë

Vendosja e kufijve të dhunshëm brenda hapësirës shqipfolëse rëndoi negativisht në kohezionin e popullatës shqiptare, duke i këputur lidhjet e natyrshme shoqërore e kulturore. Megjithatë, popullata shqiptare vazhdoi lidhjet përtej kufirit, pavarësisht rrethanave shtrënguese, shkruan Konica.al. Gjeografi i ndjerë Asllan Pushka, në një studim të tij, shtjellonte dukurinë e martesave …

Më shumë