Kryefaqja / HISTORI (page 38)

HISTORI

Marin Mema në gjurmët e arvanitasve

Gazetari Marin Mema ka vazhduar edhe këtë javë të rrëmojë në historinë e shqiptarisë ë Top Channel. Në dokumentarin e fundit të tij ai rrëfen historinë e arvanitasve, dokumentat, lëvizjet, përballjet, kryengritjet e 1821, të cilat çuan në krijimin e Greqisë. Po në të njëjtin dokumentar ai flet për polemikat …

Më shumë

Kronikat Bizantine për Qipron e banuar nga shqiptarët

Në sajë të studimeve të dijetarëve të njohur francezë, gjermanë dhe veçanërisht grekë, shumë nga aspektet e errëta të historisë së Greqisë mesjetare, në fund të shekullit të XIX-të, patën denjësisht një shkëlqim të papritur. Baza e punës së tyre, që nevojitet të kujtohen në mënyrë specifike, ishin të dhënat …

Më shumë

Çamëria vendbanimi arbëror

Nga Pëllumb Xhufi Vagenetia, Çamëria e sotme ose Thesprotia antike, dëshmohet që në shek e IX. Me emrin Vageneti kuptohet pjesa e Epirit klasik me territoret nga Gjiri i Prevezës deri në Delvinë. Është i rëndësishëm pohimi i “Kronikës së Tokove”, se në të gjithë shtrirjen Pargë-Paramithi-Janinë,-Artë, banonin popullsi shqiptare. …

Më shumë

Kapedanët e fustanellave shqiptare

Historia e kapedanëve që sfiduan turqit e grekët në mes të shekullit XIX. Kuvendi i 1828. Roli i gjyshit të Ismail Qemalit, hyrja e Çelo Picarit në Parlamentin grek. Tafil Buzi, Hodo Nivica, Tahir Çapari, Rrapo Hekali, Zenel Gjoleka e shumë të tjerë… Ndiqni të plotë dokumentarin e Marin Memës, …

Më shumë
Loading...