Kryefaqja / HISTORI (page 39)

HISTORI

Hasan Prishtina: Afrimi i Shqipërisë me Greqinë kalon nga Çamëria

Çështja e shqiptarëve të Çamërisë është trajtuar kurdoherë me vëmendjen dhe interesin e duhur nga patriotët dhe atdhetarët e vërtetë të këtij vendi. Si çështje e interesit kombëtar mbarëshqiptar ajo ka marrë zënë vendin e duhur edhe në shtypin e kohës. Ky foto-dokument është marrë nga gazeta “Dajti”, organ politiko, …

Më shumë

Dekreti i Mbretërisë së Greqisë njeh Çamërinë si pjesë e Shqipërisë

Nga Arben Llalla Në fletoren zyrtare të Mbretërisë së Greqisë e dhjetorit të vitit 1835 botohet dekreti rreth zonës se deri ku përfshihet veprimi i Konsullatës së Greqisë e vendosur në Janinë, Vlorë dhe Durrës Fletorja zyrtare është nxjerrë nga arkiva e Akademisë së Athinës. http://psifiakaarxeia.academyofathens.gr/rec.asp?id=105337 Fletorja zyrtare e Mbretërisë …

Më shumë

SHKRIM-KËNDIMI DHE SHKOLLA SHQIPE NË ÇAMËRI

Çamëria gjatë gjithë historisë, deri në Traktatin e Londrës (1913) ka qenë pjesë përbërëse natyrore e hapësirës shqiptare, prandaj të gjitha proceset historike,shoqërore dhe kulturore kanë patur po atë ecuri dhe po ato karakteristika dalluese, që kanë patur edhe në trevat e tjera shqiptare. Kështu, edhe zanafilla dhe përhapja e …

Më shumë

Më 3 mars 1878 u nënshkrua Traktati i Shën Stefanit – gati gjysma e trojeve shqiptare u jepej shteteve sllave ballkanike

Një muaj pas armëpushimit të Edrenesë u nënshkrua në Shën-Stefan, më 3 mars 1878, Traktati i Paqes ndërmjet Perandorisë Ruse dhe Perandorisë Osmane. Traktati i Shën-Stefanit i shkëpuste Perandorisë Osmane rreth 80 për qind të zotërimeve të saj në Gadishullin Ballkanik. Me shpresë se do të shmangte kundërshtimin e fuqive …

Më shumë

Arnisa, qyteti i panjohur ilir (Video)

Në shekullin e dytë, Ptolemeu e përmend me emrin ilir, Arnisa. Për një kohë të shkurtër ishte një qytet i rëndësishëm mes Apollonisë e Dyrrahut. Por, ku ndodhet ai sot? Cila është historia dhe çfarë fsheh Arnisa? Për këtë, shikojeni dokumentarit e gazetarit Marin Mema. /Top Channel/

Më shumë
Loading...