Kryefaqja / HISTORI (page 46)

HISTORI

  Një shëtitje në Shqipërinë e viteve 1920 (FOTO)

Nga Shkodra në Sarandë. Fotot e mëposhtme i takojnë periudhës së viteve 20 të shekullit të kaluar. Ata janë marrë nga një botim amerikan i atyre viteve, në të cilin bëhet një giudë e plotë e gjeografisë së vendit tonë. Në foto paraqitet jo vetëm pamja e qyteteve kryesore të …

Më shumë

“Gjurmë Shqiptare”, pija ilire e perëndive

Ajo konsiderohej si pija e perëndive sa kohë sipas Homerit konsumohej nga zotat e Olimpit. Vera e mjaltit është një nga pijet më të rralla të antikitetit. Por edhe pse shumë shoqëri sot pretendojnë të jenë vendorigjina e saj, historia ka dhënë fakte të tjera. Aristoteli, në një nga veprat …

Më shumë

Emrat e kriminelëve serbë që kryen masakrat në Kosovë 

Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosur.. Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e …

Më shumë

Sot, 35 vjet nga rënia e Tahir Mehës

Sot bëhen 35 vjet nga rënia e Tahir Mehës. Jo vetëm Tahir Meha, ishte aktivist. Edhe familja e tij njihej si aktiviste që kishte ndikim dhe jashtë rrethit ku banonin.Familja e Tahir Mehës ishte e njohur për aktivitete politike kundër sistemit të regjimit, dukuri jo e rrallë në Prekaz të …

Më shumë

Ali PASHË GUCIA

Nga: Hasan Kaleshi Udhëheqës politik shqiptarë dhe komandat ushtarak i forcave shqiptare gjatë Lidhjes së Prizrenit (1878-1881). Lindi më 1828. Rrjedh nga familja e vjetër dhe e njohur – Shabanagaj ( Shabanagiqi) nga Plava në Mal të Zi, e cila dha disa pashallarë. Ali beu kishte çifligjet e veta në …

Më shumë

Beteja e Albulenës 2 shtator 1457

Beteja e Ujëbardhës, e njohur edhe si Beteja e Albulenës, u zhvillua me 2 shtator, 1457 midis forcave shqiptare te drejtuara nga Skënderbeu dhe një force ekspedite te forcave te perandorisë osmane. Ajo ishte një ndër fitoret më të rëndësishme të Skënderbeut kundër osmanëve në fushë të hapur. Ushtria osmane …

Më shumë

Lufta e Mashkullores

Kur  në katër vilajetet shqiptare, era e lirisë kishte mbushur gjokset e shqiptarëve, Komiteti “Për Lirinë e Shqipërisë” (1905), me qendër në Manastir vendosi themelimin e çetave patriotike. Çeta e parë kombëtare u ngrit nën udhëheqjen e Bajos dhe Çerçizit në shtator të vitit 1906 dhe po atë muaj u …

Më shumë
Loading...