Kryefaqja / HISTORI (page 47)

HISTORI

Masakra e gjeneralit Zerva ndaj popullsisë Çame ne Greqi

Kur nisi barbarizmi grek ndaj popullsisë çame? Si konsiderohej popullsia çame prej politikës greke? Cili ishte reagimi i Fuqive të Mëdha, kur Greqia përzuri nga trojet shqiptare mbi 80 mijë shqiptarë, ku një pjesë i dërgoi në Turqi, të tjerë i shpërndau nëpër ishujt e vdekjes, duke u mohuar së …

Më shumë

Autoktonia Shqiptare e Çamërisë

Nexhat Merxhushi Për të kuptuar të vërtetën e çështjes çame në tërë gjerësinë e vet, është e nevojshme të kuptohet konteksti historik i ekzistencës dhe i autoktonisë së shqiptarëve në tokat që aktualisht janë territore greke. Nëpërmjet dëshmive të historianëve të respektueshëm, synohet të trajtohet raporti Greqi-Epir në antikitet, vendi …

Më shumë

Nishi i shqiptarëve

Historia e Nishit është shumë e lashtë, ishte kryeqendra Dardane se bashku me Shkupin dhe Ulpianen(Prishtinen) Emri Nish rrjedh nga gjuha shqipe Nish(Një ,I pari..) pasi që para mijera vitesh Nishi ishte qendra kryesore Politike,Ekonomike,Kulturore Dardane,aty mbreti Gent filloi te prodhon edhe monedha Ilire.. Ne Kongresin e Berlinit me 1878 …

Më shumë

RRËFIME TË GJALLA PËR LUFTËN E DRENICËS

Nga Prof. Bedri Tahiri Lufta e Drenicës, e udhëhequr nga tribuni popullor, Shaban Palluzha dhe strategu Mehmet Gradica, është një kaptinë e veçantë e historisë sonë të lavdishme, e cila, edhe pse është trajtuar nga shumë historianë e studiues, ende lë për të dëshiruar. Ajo qe e rrufeshme, e përgjakshme …

Më shumë

Ja 71 dëshmorët e UÇK-së nga Republika e Shqipërisë (FOTO)

“Kush ka vdekur për atdhe, nuk ka vdekur por ka le”. Në një postim në Facebook, nga ideatori i Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar dhe hartues i Platformës për Shqipëri të Bashkuar, z. Kastriot Berishaj, mund të mësoni emrat e 71 dëshmorëve të UÇK-së që vinin nga Republika e Shqipërisë, …

Më shumë

USA Congress Senate: Janina kryeqyteti i Shqipërisë; masakrat greke ndaj shqiptarëve të parrëfyshme; grekët rërë syve Europës

Duke folur për punën shkatërrimtare të fqinjëve të Shqipërisë, i nderuari Aubrey Herbert, anëtar i Parlamentit britanik, thotë: “Jam i bindur se këta njerëz u shfarosën sistematikisht në zona të ndryshme kufitare të Shqipërisë, nga ata që ishin betuar se ishin miqtë e tyre. Përveç të gjitha fatkeqësive të saja, …

Më shumë

Greqia te çështja çame, shkel përbindshëm Konventat

Isuf B. Bajrami Në kohën e sotme përveç Serbisë, edhe Greqia është shteti në Evropë, që shkel në mënyrë flagrante disa nga konventat kryesore, mbi të cilat mbështetet rendi i ri ndërkombëtar. Këtë shkelje të përbindshme më shumë e ndien popullsia mbi 200.000-she shqiptare, e dëbuar me dhunë e gjenocid …

Më shumë

Gjergj Kastrioti në betejën e Sfetigradit

Më 14 Maj 1448 u zhvillua një nga betejat më të mëdha të Gjergj Kastriotit kundër turqve. Ushtria turke komandohej nga Sulltan Murati II. Më 14 maj pararoja e ushtrisë turke arriti në Dibër dhe rrethoi Sfetigradin. Gergji për të lehtësuar mbrojtjen e kështjellës e tërhoqi pararojen turke në grykën …

Më shumë
Loading...