Kryefaqja / HISTORI (page 6)

HISTORI

Falë këtij gjeniu bota na quan Albania

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt – lindi Klaudius Ptolemy (Ptolemeu), astrolog, muzikolog, matematicien, shkrimtar dhe gjeograf. Prejardhja e saktë e tij nuk dihet. Disa thonë se ishte romak, të tjerë thonë, helen, por nisur nga emri ‘Ptolemy’, ai mund të ketë qenë me prejardhje …

Më shumë

Urdhëri i Enver Hoxha, për të hequr festën e Bajramit dhe Pashkët

Sipas porosisë së Enver Hoxhës, KQ i Partisë së Punës së Shqipërisë, në vitin 1967, lëshon vendimin për heqjen e festave të Bajramit dhe Pashkëve. Në dosjen arkivore nr. 191, F.14/A.P viti 1967 zbardhen disa nga drejtimet kryesore të politikës dhe ideologjisë së Partisë Komuniste në luftën kundër fesë, trasnmeton …

Më shumë

Emrat ilirë të Durrësit

Nga Marin Mema Në Durrësin e lashtë janë zbuluar shumica e emrave ilire që ne njohim. Pjesa më e madhe e tyre kanë prekur dritën në gërmimet e kryera në vitet 1950 – 1960 e të cilat drejtoheshin nga Vangjel Toçi, arkeologu i ndjerë që është edhe zbuluesi i monumenteve …

Më shumë

1901 NË ITALI, NË 47 KOMUNA FLITEJ SHQIP, JETONIN 250 MIJË SHQIPTARË

Shkrimi në gjuhën frënge i gjeografit Charles Rabot ‘Numërimi i popullsisë që flet shqip, frengjisht, greqisht, sllovenisht dhe gjermanisht në mbretërinë e Italisë’, 1903 – i mbështetur po ashtu në punën e M. H. Raseri, të publikuar në vitin 1902 në ‘Bulletin international de l’Institut de la statistique’, Romë – …

Më shumë
Loading...