Kryefaqja / OPINION (page 212)

OPINION

Demaçit i jepet titulli “Doctor Honoris Causa”

Adem Demaçi u dekorua me titullin “Doctor Honoris Causa” nga Universiteti i Tetovës.“Ky titull intelektualit, humanistit dhe atdhetarit të shquar shqiptar, Adem Demaçi, i jepet për flijimin e tij deri në vetëmohim për çështjen kombëtare, për kontributin e jashtëzakonshëm prej humanistit dhe për sakrificat sublime për arsimin kulturën dhe shkencën …

Më shumë

Pellazgët janë popull i gjallë

     Pjesëmarrës të Simpoziumit II Ndërkombëtar “Pellazgët, gjuha dhe pasardhësit e tyre” – Nga e djathta e shikuesit në të majtë: Eva Brinja, Eriselda Durmishi, Muharrem Cerrabregu, Margarit Nilo, Brahim Avdyli, Kol Marku, Fatbardha Demi, Liljana Peza, Ago Nezaj, Petrit Belliu, Vilma Pirolli, Rexhep Doçi dhe Anastas Shuke. Ulur: …

Më shumë

GJENDJA AKTUALE POLITIKO – EKONOMIKE E SHQIPTARËVE NË ILIRIDË

Vijon pjesa e dyt nga libri”Çështja Kombëtare Shqiptare” Republika Federadive e Vardarit Alternative e Vetme Paqësore”Shkruar nga :Shefki Ollomani ||. GJENDJA AKTUALE POLITIKO – EKONOMIKE E SHQIPTARËVE NË ILIRIDË   Shqiptarët në Maqedoni përbëjnë mbi 40% të numrit të përgjithshëm të popullsisë së republikës.   Edhepse në numër shumë të …

Më shumë

Sanxhaku: rajon ndërkufitar evropian

Kufijtë e Sanxhakut janë konfirmuar gjatë gjithë historisë me vendimin e Kongresit të Berlinit në vitin 1878, sipas Konventës së Stambollit të vitit 1879. Sanxhaku ishte krahinë autonome dhe autonomia e saj u hoq në vitin 1945. Sanxhaku është ndarë ndërmjet Serbisë dhe Malit të Zi. Pjesa e saj veriore …

Më shumë

Shën Gjergji, festë pagane e qytetrimit të lashtë

Pr.Dr.Vehbi Bexheti  Ndër shumë festa të motmotit që deri vonë festoheshin e që në mënyrë më të zbehur festohen edhe sot, festa e Shën gjergjit ishte dhe mbetet festa më e dashur për shqiptarët në tërë shtrirjen gjeografike të kombit tonë. Ashtu si çdo festë tjetër pagane, që me vështirësi …

Më shumë

Kush ia nxori sytë Simonides ? 

  Hovi i ekspansionizmit serb, i nxitur nga miti i Kosovës, përfundimisht u ndal nga lufta e armatosur e shqiptarëve dhe ndërhyrja ushtarake perëndimore kundër makinerisë shfarosëse ushtarake serbe. Mirëpo, është për të ardhur keq se edhe sot e kësaj dite politika e Serbisë, kisha ortodokse serbe, por fatkeqësisht edhe …

Më shumë

Çështja Kombëtare Shqipëtare.

Është e vetmja rrugë, në të cilën populli shqiptar në IRJM, mund të haproj dhe të eci përpara.Ç’do opsion tjetër, apo rrugë tjetër dot dështoj ashtu si që kan dështuar deri tani. Fatëkeqësisht, partit politike në IRJM, pozit, opozit dhe ato të krijuara tani, ndryshojn nga programi politik, kurse veprat …

Më shumë

Cenimi i lirisë së shprehjës nuk ekziston në imagjinatën e pushtetarëve

Nga Skënder MULLIQI  Liria e fjalës është vetëm njëra në serinë e të drejtave universale të njeriut. Ka mendime të ndryshme rreth kësaj teme të një rëndësie të veqantë.Ne shkëputem një mendim të shkurtër të shkrimtarit tënjohur Ismajl Kadare “Krijimtaria publicistike,filozofike, letrare i ofron publikut interpretimin më të mirë të …

Më shumë