Kryefaqja / OPINION / ALINDA , qytet i lashtë Carian, Turqia perëndimore !

ALINDA , qytet i lashtë Carian, Turqia perëndimore !

Shkruan: Shqipe Hoxha

“Towards the sea lie the Carians and the Paeonians, with curved bows, and the Leleges and Caucones, and the goodly Pelasgi.
Homer. Iliad, 10.428.
Alinda ishte një qytet i lashtë carian në brendësi te Azise s Vogel- Anatollia, tani i titullar si peshkopi katolike. 


Ajo ndodhet pranë Demircideresi, në maje të kodrës ne qytetin modern Karpuzlu, provinca Aydın , në Turqinë perëndimore.
Alinda mund të ketë qenë një qytet i rëndësishëm i mijëvjeçarit të dytë para Krishtit dhe ka qenë lidhur me Ialanti që shfaqet në burimet e Hitite (J. Garstang, p. 179).
Ishte kjo kala e cila u mbajt nga mbretëresha cariane Ada. Ajo përshëndeti Aleksandrin e Madh këtu në 334 para Krishtit.


Qyteti mund të ketë qenë riemëruar “Aleksandria nga Latmos” menjëherë më pas, dhe është regjistruar kështu nga Stephanus i Bizantit, edhe pse burime të ndryshme kan rritur mundësitë e ndryshme për vendndodhjen e saktë të zgjidhjes së emrit.
 Emri paraprak i Alinda u rivendos nga të paktën 81 para Krishtit. Duket si “Alinda” në Gjeografine e Ptolemeut (Libri V, ch. 2) të shek.e 2 pas Krishtit.
Alinda mbeti një qytet i rëndësishëm tregtar i prerjes së monedhave Stephanus shënon se qyteti kishte një tempull të Apollonit përmban një statujë të Afërditës me Praxiteles.


Cobb Institute of Archaeology. Museum object “Coin”. Mississippi State University.


Alinda ka një nekropol të varreve Cariane dhe është gërmuar pjesërisht. Alinda gjithashtu kishte një sistem të madh të ujit, duke përfshirë një ujësjellës romak, Alinda ka një amfiteatër 5,000 vende romake, në gjendje relativisht të mirë, dhe mbetjet e tempujve të shumta dhe sarkofagë.
 Professor Fikret Yegül. Roman Building Technology and Architecture “Water supply systems: Cisterns, reservoirs, aqueducts” 


Agora of Alinda, ancient Carian city, western Turkey.

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Rexhep Qosja: Bashkimi i Kombit të ndarë, misioni i dy qeverive

Para më tepër se një viti ishte bërë publike nisma për krijimin e një Akademie …

Leave a Reply

Loading...