Kryefaqja / OPINION / Një komb i ndergjegjëshem do dinte se si do duhej reaguar!

Një komb i ndergjegjëshem do dinte se si do duhej reaguar!

Shkruan: Naim Prelvukaj

Një komb i ndergjegjëshem dhe i arrir në vetëdijesim të plotë që nga popullata e rendomt e gjer ke pëfaqësuesit institucional shtetëror do dinte se si do duhej reaguar ,kur të njëjtit i cenohen qoft interesat e tia në vet qenjen strukturale , hapsinore ,e qytetare . Mjerisht për dhembje deshmojm se nuk jemi arrir as pjekurisë qytetare të nivelit Kombëtar ,e aq më pak të atij të perfaqësimit politiko-institucional shtetëror . Reagimet në shoqerit qe deshmojn pjekuri kombëtare e politike janë të një zëri në të gjitha nivelet i kanoset ose i cenohen qytetaret më të thiesht e lere më ata qe jan perfaqësues popullor e institucional. Sa dhe si do reagonte një shtet ,apo një komb për birin e tij qe ndoshta i ka lindur njëher në milenium ..!?Një bir nderi kombëtar që me sakkrificë e përkushtim firmos histori të re të po atij kombi . 

Kthesë mileniumesh nega errsira e pushtimeve e poshtrimeve të zgjedhes së robërimit në jetë a vdekje për Lirinë . 

Më thoni vallë cili komb do ta lejonte cenimin e një gjigandi veprash të birit të vet , ta katalldisin cilit ti vie radha . Jo jo nuk ma merr mendja se do ta lejonte asnje komb evropian ,madje as ata qe u formuan dje si gjoja kombe ,e lere më ata që ruajn me fanatizem çdo gjë të trasheguar e të arrir me mund nder breza .

Pra dhembja ska se si të mos shprehet permes zhgenjimit se Ne si komb nuk deshmojm pjekuri kolektive e aq më pak të perfaqësimit institucional shtetror . 

Zëri i arsyes pë veprim do duhej të i jeoj oshetima edhe atyre nder varre po ta kishin të nderit perfaqësimin e lën të gjoja trashegimtarve të mjerë në ball shteti. ,nuk na shfajson veprimi as neve si qytetar të rendomt se vetë gatuam si sovran kte kulaç ,që po të ishte i gjallë Migjeni do të na perkujtonte “Kafshaten që nuk kaperdihet”…!

 E pra biri i madh i çmuar i kombit RAMUSH HARADINAJ , vetem se ne jemi të ligj, Ty do të ndalojn ata që vuajn nga gjelozia se nuk të kishin birë të vetin . Françezet një her kishin një burrë vëlla tëndin ,gjak e birë shqiptari NAPOLEONIN që i formoi dhe sëndertoi si komb kte rracë ariane . Dhe një her nje bir të vetin SHARL DE GOLL . 

Z’do mungoj gjelozia …. edhe të kan ndoshta dhe nderin që të kan ndaluar . Pse jo një burr të bëmash lavdie për mburrje çdo kombi që ka vuajtur robërinë . Një kolos që historisë tonë ia hodhi rrezet e drites të mësojm se robërimi mund të bëhet ves ather kur nuk tregohet levizje për sakrificë …! Ti e deshmove vehten dhe si i tillë kombi të të çmon me vlerësimin HERO I GJALLË .

Gjë kjo që më flet nga pervoja me Ty se heroizmi Yt edhe këtu do ngadhnjej ,ashtu sikur ja ke dalur faqebardhë gjithëher dhe kur ke qen edhe në rrethana më të veshtira .

E keqja është për të gjith ata që e duan robërimin tënd apo perbaltjen ,se që në fillim e kan humjen të sigurt . Kështu jo më pak godet ky zhgenjim edhe mjeranet e perfaqesimit tonë shtetror . Dhe ju them se sa her të ta vëni në sprivë Ai do vie me jo më me pak lavdi se nderi i trimave ngadhnjimtar të betejave ,sikur ajo qe kombi i thuri vëllaut tënd 6 shekuj më parë GJERGJ KASTRIOTIT ..o Krujë e bekuarr prite prite ….Dhe ashtu si na mësoi nderi për Ty , me veprat që i deshmove kombit si birë i veçant nder shekuj , të pret krahërori i ngroht i vegjelisë dhe i mendjeve të ndritura Ty Ramush nderi i dhën nga Zoti i gjith shqiptarisë ! 

Populli mban me nderë mburrjeje emrin tënd ,në shenj mirënjohje vepres tënde për Komb dhe Atëdhe . Kte nuk mund të na e roberojn as ata qe Ti i shpurre ,e as keta që mjerisht e vuajn atë çfar Ti e ke…!

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Rexhep Qosja: Bashkimi i Kombit të ndarë, misioni i dy qeverive

Para më tepër se një viti ishte bërë publike nisma për krijimin e një Akademie …

Leave a Reply

Loading...