Kryefaqja / LSHB / Veliu: Një komb, një qëndrim përball shovinizmit, dhunës e terrorit ndaj shqiptarëve nën IRJM

Veliu: Një komb, një qëndrim përball shovinizmit, dhunës e terrorit ndaj shqiptarëve nën IRJM

Në situatën e krijuar në Maqedoni, ku shqiptarët nën këtë shtet lugat gjenden në një moment kyç historik për realizimin e të drejtave elementare është e domosdoshme që shqiptarët të ringjallin dhe praktiktojnë shprehjen NJË KOMB – NJË QËNDRIM. Rrethanat aktuale kërkojnë domosdoshmërisht një bashkim të shqiptarëve, kudo që gjenden për të vepruar si një komb i bashkuar. Është koha t’i lëmë në një anë kacafytjet politike dhe të veprojmë me një qëndrim karrshi politikës ultranacionaliste sllavo-maqedonase. 

Nese gjuha shqipe dhe të drejtat e tjera të ligjshme të shqiptarëve janë kërcenim për ardhacakët sllavo-maqedonas atëherë ky është problem i tyre, të drejtat tona kombëtare janë të panegociueshme. Marrëveshja e Ohrit, si kompromis i madh i shqiptarëve e shpëtoi IRJM-në nga shpërbërja, ndërsa mos zbatimi i saj nga sllavo-maqedonët e varrosi këtë krijesë artificiale. Përfundimisht është koha, që një herë e mirë sllavo-maqedonët ta kuptoj se pa garantimin dhe zbatimin e të gjitha të drejtave për shqiptarët si populli i vetëm autokton në këto troje, nuk do të këtë kurrë Maqedoni!

Urgjentisht të formohet Fondit për Zonat e Rrezikuara të Shqipërisë. Ky fond i dy shteteve shqiptare duhet të përdorët për zhvillimin e projekteve ekonomike, që do të mbronte shqiptarët nga shpërngulja, si dhe për stimulimin e rikthimit në identitet dhe origjinë të shqiptarëve ortodoksë nën IRJM, të cilët janë të shumtë në krahinën e Rekës dhe në dy anët e liqenit të Ohrit.

Shovinizmi shtetërore, dhuna e terrori sistematik ndaj shqiptarëve autokton në IRJM, pabarazia ekonomike, diskriminimi në investime shtetërore, burgosja e ish-ushtarëve të UÇK-së me raste të montuara, mohimi i përdorimit të gjuhës shqipe si gjuhë zyrtare, mos-përfaqësimi i përshtatshëm në institucione qendrore e lokale dhe mos-zgjidhja e statusit të kategorive të luftës së UÇK-së dhe në përgjithësi trajtimi i shqiptarëve si qytetarë të pabarabartë, si pakicë dhe jo si komb shtetëformues duhet të marrë fund një herë e mirë. 

Mërgata shqiptare, ashtu si gjatë gjithë historisë që kanë dhënë kontribut të pazëvendëshueshëm pozitiv,në gjitha proceset në përpjekjet e popullit shqiptar për zhvillimin e arsimit e të kulturës shqiptare, ngritjen e vetëdijes kombëtare, çlirimin e atdheut nga robëria, mbrojtjen e tij nga copëtimi dhe bashkimin e Shqipërisë, edhe kësaj radhe duhet të mobilizoj shqiptarët në mbështetjen e proceseve pozitive në atdhe.

Në përfundim, një thënie nga rilindasi ynë i madh kombëtar Sami Frashëri: “Ay shqiptar që lë vëllezërit e tij e ndahet nga shqiptarët për t’u bashkuar me armiqt’ e Shqipërisë i hequr prej besës, ay është tradhëtar, është armiku i kombit e mëmëdheut. Të këtillë, shqiptarë më mirë të mos jenë se të jenë.”

Tahir Veliu

Kryetar i Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Rexhep Qosja: Bashkimi i Kombit të ndarë, misioni i dy qeverive

Para më tepër se një viti ishte bërë publike nisma për krijimin e një Akademie …

Leave a Reply

Loading...