Kryefaqja / TË NDRYSHME / Libri i autorit grek: Historia e patreguar e bashkëpunimit të Greqisë me Gjermaninë naziste (1941-1944)

Libri i autorit grek: Historia e patreguar e bashkëpunimit të Greqisë me Gjermaninë naziste (1941-1944)

Libri “Historia e patreguar e bashkëpunimit të Greqisë me Gjermaninë naziste (1941-1944)” i Markos Vallianatos, tregon bashkëpunimin grek me nazistët gjatë Luftës së Dytë Botërore, temë që vijon të jetë nga më tabutë në shoqërinë greke. Libri tregon historinë e panjohur të kuislingëve grekë, një amalgamë heterogjene e fashistëve, gjermanofilëve, antisemitëve, kriminelëve dhe oportunistëve, por edhe patriotëve të vërtetë dhe qytetarëve të zakonshëm.
Libri paraqet një pasqyrë të qartë të qeverisë së boshtit nazist në Athinë dhe mbështetjen që i jepte gjykata e oragnizatave radikale naziste. Në tekst gjithashtu flitet për aspekte specifike të bashkëpunimit greko-nazist, që nga propaganda e sponsorizuar nga Gjermania deri te krijimi i njësive paramilitare apo përfitimi ekonomik.
Libri shpjegon se përse aqshumë grekë zgjodhën të lidheshin me armikun në vend që të zgjedhnin rezistencën dhe të zbulonin sekretet më okulte të Greqisë.
Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Tri deklarata të Ibrahim Rugovës kundër ndarjes së Kosovës: «E papranueshme», «këtë lojë nuk e luajmë», «kufijtë janë të pandryshueshëm»

Presidenti historik i Kosovës Ibrahim Rugova në tri intervista dhënë gazetave gjermane (më 1992, 1998 …

Leave a Reply