Kryefaqja / HISTORI / Aleksandri i Madh lindi në Petrelën Arbërore, ja faktet që zbulojnë të vërtetën e madhe

Aleksandri i Madh lindi në Petrelën Arbërore, ja faktet që zbulojnë të vërtetën e madhe

Flamuri Lekës me dhiën dy brirëshe

Duke injoruar letersine ”greko-romake”, për të cilën unë mendoj se është rëndshëm e ndërhyrë, unë kam arritur në konkluzionin se heroi, që më përkedheli thërritej prej shqiptareve Leka i Math, shume kohë para kristalizimit të nacionalizmit shqiptar, nuk ka lindur ne “Pellan Egjease Maqedonase’ por ne Petrelen Arberore dhe pikerisht ne Kështjellën e Persqopit:

Për të provuar këtë do ju referohem vecse autoreve shqiptare te Mesjetes, autenciteti i te cileve është lehtësisht i provueshëm, ndryshe nga ata greko-romane, për të cilet jo vetëm që nuk disponojme asgjë autentike, por nuk jemi as te sigurte për egzistencën e vetë atyre.

1. Frang Bardhi

Line: 12 Pella (illustrata magni Alexandri Macedonum Regis natali) Pella, Petrela.
Line: 13 Petralba, Pietra bianca, Guri ibarξξe.

2. Pjeter Bogdani
ka nje mosperputhje midis perkthimit italisht, me origjinalin shqip:
Image

Alessandro Magno da Pella, hora Petrella, in Albania principio la sua Monarchia in Macedonia.

 

Leka i Math pre Petrele nd’ Arben-e zu fill’ Monarkijn-e vet nd-e Mattiet

Origjinali shqip nuk e permend Pellen dhe nderkohe ai permend Matin ne vend te Maqedonise.

Nese Maqedonia eshte Mati arberor, atehere kemi nje falsifikim te dukshem emrash.
Une mendoj se vendlindja e vertete e Aleksandrit nuk eshte Pella Maqedonase Egjease, por Keshtjella e Persqopit, nje fortikim madheshtor shume i lashte qe gjendet prane Petreles dhe aq shume injorohet nga historianet tane:

Image

Image

Kalaja e Persqopit

Kalaja Persqop ndodhet pranë Kështjellës Petrela, në malin Vila. Faza e parë e ndërtimit daton në periudhën ilire, ndërsa në periudhën romake fortifikimi u zgjerua më tej. Ndoshta kjo fortifikatë u përdor në një moment nga banorët e kështjellës Petrela. Mbetjet e një ujësjellësi ndodhen në verilindje të fortifikimit.

Image

-Bogdani thote qe Aleksandri i Madh, lindi ne afersi te Petreles,aty afer gjendet nje vendbanim i quajtur Balla [Pella] .

Eshte e vetmja harte e hershme qe ka dhene vendbanimin me emer BALLA .

A eshte kjo Pella ,Balla vendlindja e Aleksandrit sipas Bogdanit?

Image

.Image

Duhet urgjent të intervenojmë, ta ndryshojme variantin “”zyrtar”” në Wikipedia dhe më gjerë, sepse të paktën për perëndimoret, Aleksandri i Madh është një nga figurat më të spikatura te historisë. Vendlindja e tij në zemer te Shqipërise, dëshmite e shumta të lidhjeve etnike mes tij dhe shqiptarëve duhet të vihen në dukje, sepse kombe të tjere po nxjerrin përfitime të pamerituara.

Loading...
Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Fahri Xharra: Shqiptarët ortodoksë të Prizrenit

Shqiptarët ortodoks të Prizrenit Nga Fahri Xharra “Mos   i rrëmoni varret tona,na leni të qetë,mos i  tundoni reliktet …

Leave a Reply