Kryefaqja / HISTORI / Janina, kryeqyteti i Shqipërisë

Janina, kryeqyteti i Shqipërisë

Edhe pas rënies së Janinës në duart e turqve, ky qytet dhe rrethina e tij vijoi të ishte një pikë e rëndesës për krejt rajonin e Toskërisë.

Janina fitoi namin veçmas në kohën e Ali Pashë Tepelenës, ku lulëzoi ekonomia, tregtia dhe popullata u rrit.

Burimet perëndimore njëzëshëm pohojnë se Janina ishte kryeqendra e Shqipërisë.

Në një manual me përmbajtje enciklopedike jep këtë përshkrim për Janinën, të cilin portali shqiperiaebashkuar.al e sjell të plotë:

”Provinca e Shqipërisë, në perëndim të vargmaleve të Pindit, banohet kryesisht nga shqiptarët, një racë malësorësh të guximshëm dhe luftarakë. Qyteti kryesor i pjesës jugore të Shqipërisë (Epiri i lashtë) është Janina, e cila, nën sundimin energjik të së famshmit Ali Pasha, në fillim të shekullit aktual, ishte një qytet shumë i lulëzuar…”.

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Lufta e Gjilanit dhe masakrat ndaj popullsisë shqiptare në fund të vitit 1944 dhe në fillim të vitit 1945 – Nga Mr. Aliriza SELMANI

Mbi 70 vjet më parë ndodhi tragjedia, njëra ndër më të mëdhatë në historinë e …

Leave a Reply

Loading...