Kryefaqja / HISTORI / KRIMET SERBE / Rrëfen viktima e dhunës seksuale gjatë luftës: U përdhunova në prani të prindërve, babai vdiq nga sulmi në zemër pas këtij akti

Rrëfen viktima e dhunës seksuale gjatë luftës: U përdhunova në prani të prindërve, babai vdiq nga sulmi në zemër pas këtij akti

Ishte marsi i vitit 1999, kur një 25-vjeçare u përdhuna seksualisht nga policë serbë, në shtëpinë e saj në Gjakovë, madje në prani të dy prindërve.

Pas këtij momenti, babai i saj pësoi sulm në zemër dhe vdiq, ndërsa ajo u nxor jashtë e zhveshur për ta parë fqinjët e saj, raporton KTV.

Ky ishte rrëfimi i një viktime të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë, para pjesëmarrësve të konferencës “Dhënia e zërit këtyre të mbijetuarve”, në Ditën Ndërkombëtare të Gruas, 8 Marsit.

Gruaja e cila foli tha se dhimbja e kësaj plage shtohet kur kryerësit e këtyre veprave janë të lirë dhe askush nga ta deri më tani nuk është dënuar për mijëra raste të tjera të përdhunimit.

Ndonëse u vlerësua puna e shtetit të Kosovës, si i vetmi vend i cili ka filluar me shpërndarjen e pensioneve për këtë kategori, u kërkua përkushtim dhe përkrahje edhe më e madhe.

“Kosova shihet si shembulli më i mirë për përkrahjen që ua ka bërë viktimave të dhunës seksuale, duke hartuar bazën ligjore për dhënien e pensioneve. Edhe shoqëria kosovare duhet t’i mbështesë të mbijetuarit e dhunës seksuale dhe nëse ju duhet ndihma jonë, do ta keni atë, vetëm na thoni”, tha Christian Heldt, Ambasador i Gjermanisë në Kosovë.

“Kosova ka arritur përparim të sigurt që viktimat të dalin dhe të rrëfejnë hapur atë se çka u ka ndodhur dhe të kenë përkrahje. Por dua t’i përmendi edhe dy fusha të tjera për të cilat udhëheqësit e vendit duhet të bëjnë edhe më shumë sikurse janë trajtimi i njëjtë edhe i viktimave të komuniteteve të tjera dhe mbështetja edhe e viktimave të dhunës në familje”, u shpreh Philip Kosnett, Ambasador i SHBA- së në Kosovë.

“Le ta kremtojmë atë që është arritur për këtë kategori, por t’i dëgjojmë edhe zërat e tjerë të viktimave, pasi zëri i tyre është më i fuqishmi”, Ruairi O’Connell, deklaroi Ambasador i Mbretërisë së Bashkuar në Kosovë .

Kryeministri Ramush Haradinaj u zotua se do të vazhdojë ta përkrahë edhe më shumë këtë kategori.

Ndërkombëtarët, gjithashtu, bënë thirrje që keqtrajtuesit të zihen dhe të dënohen për veprat e tmerrshme që kanë kryer, pasi, sipas tyre, kjo dhunë nuk mund të lihet e pandëshkuar.

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Gjykimi kundër Darko Tasiq në Prizren – dëshmitari thotë se e ka parë duke i hedhur në lum shqiptarët e Krushës

Marsi i 99’, ashtu siç ishte për tërë territorin e Kosovës, që u vranë e …

Leave a Reply

Loading...