Kryefaqja / OPINION / “…GJUHA SHQIPE … çelësi i shpjegimeve të SEKRETEVE TE MEDHA”

“…GJUHA SHQIPE … çelësi i shpjegimeve të SEKRETEVE TE MEDHA”

Anglishtja degë e gjuhës Shqipe ?
Kur e dëgjon këtë fjali shumica janë skeptik menjëherë por faktet që kanë dalë kohët e fundit të
bën ta besosh këtë,por la ta shikojmë me kujdes historinë e Britanisë nga ka ardhur gjuha
angleze dhe pastaj dalim në një përfundim të saktë. Sipas autorve të lashtë kolonia e parë që ka
shkuar në britani ka qenë një popullsi trojane e cila la italinë ku ishin grumbulluar pas luftës, në
krye të kësaj popullsie ishte Briti (Britus ne latinisht) nipi i Enea dardanit themeluesi i Romës.
Briti themeloj një qytet në Britani anës një lumi ku e quajti ‘Troja e re’ dhe më vonë u quajt
Lundër sepse lumi ishte i lundrushëm e cila është londra e sotme ndërsa ishulli mori emrin Britan
nga Briti (Britus).
 
Sipas të gjithave dorëshkrimeve të autorëve të vjetër Trojanët ishin fis Iliro pellazg dhe quheshin
shpesh herë si Dardan ku gjuha e tyre pa dyshim që ishte e njejtë me atë të ilirve nga të gjithë
emrat e tyre dhe ato pak shkrime. Me kalimin e kohës Britanët e quanin veten Albion fisi i
Albionve dhe ishin të vetmit banor të këtij ishulli derisa erdhën dyndjet Anglo-Saksone që i shtyn
albionët për në Irland Skoci Wells për këtë arsye popullsia e këtyre shteteve nuk ngjason aspak
me atë angleze por kan ngjashmëri shumë me shqiptarët. Kjo ishte një pjes e shkurtër i historis
së Britanis së Madhe por le të shikojmë lidhjen midis gjuhës angleze edhe asaj shqipe.
Gjuha angleze është një miksim midis latinishtës britanishtës së vjetër si dhe gjuhës së
saksonve.
Sipas shumicës së historianve botërorë gjuha më e vjetër në europe është guha shqipe pastaj vjen armenishtja madje ka nga ata që thonë edhe e argumentojnë me fakte se shqipja është nëna e gjuhëve të europës pasi rrënja e shumicës së fjalëve të cdo gjuhe në europë është në shqip dhe kjo gjuhë vazhdon ti ruaj ende, më poshte do japim disa fjalë nga mijra që ka ku dallojmë se janë të prerë nga 1 ose me shumë fjale shqipe.
Le të bëjmë pak etimologji të thjeshtë.
Marim fjalët: See vjen nga fjala shqip shi shikoj syri-siri si i thonë gjirokastritët.
SEEM(sim) nga anglishtja do të thotë më duket apo më ngjan me atë pra në shqip do të bënte fjala shim shi.
SHOW Nga anglishtja ka kuptimin e shfaqjes dukjes apo spektaklit e cila e ka origjinën tek folja shi shoh e shqipes
SECRET nga fjala shqipe she që bën fshe ku f ka rënë në prononcim dhe kret që janë kryet .Pra fshekret do të thot fheh kryet.Etimologet e shpjegojnë me fjalën se-cernere që do të thotë caj,fjalë cernere e ka rrënjën tek fjala cer carr e shqipes,sidoqoft fjala nuk ka lidhje me carjen por me fshehjen.
RUNE quhet një sekret i mistershem dhe i fsheht. Fjala ka lidhje me shqipen ruan që në gegnisht bën rune runa.
Leave iki largohem e len vetëm
ALLOW(ellou) nga anglishtja do të thotë lejoj. Fjala e ka origjinën sipas etimologve nga folja LON
ALONE (elone) nga anglishtja është i lënë vetëm pra e-lone e lënë i lene vetëm
Fjala LE e bashkuar me prefiksa të tjere ka formuar me dhjetra fjalë qe shprehin kuptime më specifike në emertim.
Fjala RE që ka kuptimimin e bie apo re posht rash e shoqëruar me fjalen LE ka formuar disa fjalë interesante:
RELAX—nga rilaks re+lash
RELAY —nga ri+le
RELEASE—ri+lis le liroj
COLONY e ka origjinën tek fjala latine kolere që tregon vendosjen në një vend të caktuar. Ajo ka kuptimin në shqip ko-lone apo ko -len
SEER nga anglishtja do të thotë fallxhor, apo që shikon fatin me rrenj te fjala shi. ëdhë shqipja e ka një fjale të till, si me hodhi sirr
SIBYL profetësh që predikojnë me sy mbyllur. Studjusit akoma se kan gjetur ca kuptimi ka, por ajo e ka në shqip pra predikon me sy mbyllur symbylla sybyl
DARK —errësirë ndersa ne kur zhduket djelli i themi erdhi darka
MILK—– qumësht ,duket sikur skan asnje lidhje me njëra tjetrën por procesi i nxjerjes se qumështit quhet mjeljë ose në vetën e parë urdhërore mile lopën pra mil+k
crazy—krejzi kre janë kryet + zi i janë errur kryet koka
come—vjen për të ardhur për të ecur njeriu përdor këmbët pra kam (come)
door—- der dera që e hapim me dor
AM—–i am apo a jem pra am është jam
“Do të vijë dita kur GJUHA SHQIPE do të bëhet çelësi i shpjegimeve të SEKRETEVE TE MEDHA .” Friedrich Maximillian Müller (December 6, 1823 – October 28, 1900)
-Maurico Druon-Sekretar i Akademisë frenge:”Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia; dhe se gjysherit e shqiptareve merrnin pjese ne luften e Trojes, te udhehequr nga Akili (…ne njeren ane) dhe Hektori (ne anen tjeter)”;

Nikolla Jorga:”Populli shqiptar së bashku me baskët, janë më të vjetërit në Europë”;

Maximilian Lambertz:Historia e Vërtetë e njerëzimit do të jetë e shkruar, vetëm kur ajo do të shkruhet me pjesmarrjen e shqiptarëve;
Lamartini: “Ky komb e ky popull nuk merret nëpër këmbë… Kjo është toka e heronjëve të të gjithë kohrave… Homeri aty gjeti Akilin, Grekët Aleksandrin e Madh, Turqit Skenderbeun, njerëz këta të së njejtës racë, të të njejtit gjak”
M. Huacunthe Hecquard:“Në asnjë vend të botës femrat nuk janë më të respektuara dhe nuk ushtrojnë një veprimtari më të fuqishme se shqiptaret dhe se disa nëna shqiptare kanë përzënë prej shtëpisë bijt e vet, pasi ata ishin larguar nga fronti i luftës, ato i kishin kthyer në fushën e betejës”;
Lord Bajroni:“Shqiptarët me kostumet e tyre bëjnë një pejsazh më të mrekullueshëm në botë… Shqiptarët janë raca njerëzore më e bukur që ekziston, trima më të fortë se kështjellat e tyre”.
Për dy nipërit e Ali Pashë Tepelenës, ka thënë: “Janë krijesa më të bukura që më ka zënë syri… Femra shqiptare vetëm njërit ja fal trupin dhe zemrën”;
Henry Noel Brailsford:…Shqiptari “primitiv”, në fakt është “Mbinjeriu”, për të cilin Nietzsche ëndëronte… !
Prof.Gjusepe Katapangu:”Atllantida e cila është zhdukur para 12.000 vjetësh, ishte tokë e Ilirëve(Pellazgëve), të cilët shpëtun nga përmbytja e Atlantidës dhe filluan civilizimet e reja në të gjitha kontinentet, sidomos në Europë, Afrik dhe Azi të vogël”.
Përndryshe, “Atllantida” ka edhe nje shpjegim etimologjik vetem ne gjuhen shqipe qe do ta elaborojme me tutje… poashtu ajo quhej edhe “Borei”, që dmth “e Bardhë”, nga fjala shqipe “Borë”(dëborë). Në literaturën historike Gjusepe Katapango në v.1984, në Romë botoi librin me titull “THOTI FLISE SHQIP”. Përndryshe, Thoti ishte perëndi egjiptiane. Ai para 6000 vjetëve ka krijuar sistemin e hieroglifeve në bazë të Ilirishtes-shqipes, që shërbeu si mostër për përpilimin e sistemeve të tjera alfabetike – thuhet në literaturën historike” ;
_____________________________________________

1. Të huaj që shkruajnë ose flasin për origjinën e shqiptarëve:- – – – – – – – – – – – – – – – – – -Prof.Dr. Agostino
Ribeco:”Te drejtat e mijëvjeçare të shqiptarëve etnografike dhe gjeografike të shqiptarëve, shtrihen prej kohërave të vjetra në Iliri, Maqedoni dhe Thesali”;
Prof.Braisfold:”Nga racat që sot jetojnë në Maqedoni, vetëm shqiptarët mund të thuhet se janë autoktonë”;
Prof.Braisllav Nushiq:”Shqiptarët janë autoktonë, të cilët gjatë të gjitha dyndjeve të popujve, e ruajtën tipin dhe karakterin e vet në mënyrë të theksuar. Ata u bënë ballë sulmeve të romakëve, mësymjeve të dendura të sllavëve, të cilët ua pushtuan të gjitha fushat, ultësirat, dhe lumejtë”. Përndryshe, Nushiqi gjyshin e ka patur shqiptar me emrin Belo.

Prof.Barbara Jelaviç:”Rrenjët etnike të maqedonasëve të lasht, janë sipas të gjitha gjasave Ilire megjithëse në atë kohë shtresa e lartë kishte rënë nën ndikimin e kulturës greke”;
Prof. Dimçe Kosev:Ky historian i shquar, në praninë e studentëve maqedonas(sllav), ka thënë se muri që gjendet midis Kalasë së Shkupit dhe Elektrodistribucionit, është pjesë përbërëse e qytetit të antikitetit të Shkupit Dardan, kurse për kishën e ngritur rrëzë Kalasë së Ohërit, pohoi se ishte dhuratë e themeluesit të prinicipatës së Arbërit – Progonit.
Prof. Dimitër Gërdanov:Skirtonët Ilir, e kanë themeluar Heraklenë e Manastirit para 2500 vjet. Ata siç duket e kanë themeluar edhe Resnjën e Prespës, gjë të cilën e dëshmonë edhe një qytet i vjetër me emrin Skitrina, që është ngjitur në të njëjtin vend”
Dr. Dushko Hr. Konstantinov:Ky historian maqedonas nga Manastiri, në një shkrim të tij, botuar ne Muzeun Popullor të Manastirit, nr.1 mars 1966, shruan se:”Shqiptarët janë banorë më të vjetër të Gadishullit Ballkanik dhe pasardhës të drejtëpërdrejtë të Ilirëve të vjetër, të cilët kishin ndërtuar shtetin më të fuqishëm në Ballkan”.
Pas ngjarjeve te v.1981, ky studiues i Manastirit me dy tituj shkencor-Dr.Dr, nën ndikim edhe të vëllaut të vet, Millosh Konstantionov, ndryshoi qëndrimin ndaj historisë së popullit shqiptar.
Prof.Edvin Jasques:”Ilirët ose shqiptarët, këta bijë të paeupur, ishin luftëtar të shqipes, trashëgimtarë të denjë të Akilit, Filipit, Aleksandrit të Madh dhe Piros së Epirit…”
Prof.Edvin Pears:”Shqiptarët janë pasardhës të racës më të vjetër të Gadishullit Ballkanik, gjegjësisht të racës Arjane, duke e nxjerrë këtë fjalë nga dy rrënjët e fjalëve shqipe: Ar dhe Anë, që dmth Njerëz të arit të pastër”.

Mitologu Maks Myle:”Emrat e mjaft popujve të njohur rrjedhin nga fjala e vjetër shqipe “Ar”. Kjo vlenë edhe për mjaftë vende të botës.”
Prof. Fanulla Papazogllu:”Dardania është njëra nga krahinat antike të Ballkanit ku popullata autoktone është ruajtur më së miri”. Ajo pranon origjinën Ilire të shqiptarëve.
Gos Xhen-Ambasador i njohur anglez:”Origjina e shqiptarëve ngjitet deri te koha e Pellazgëve dhe kanë origjinë PARAHELENE”;
Gustav Majer:”Shqiptarët janë Ilir të rinj”;
Prof. Gjorgj Hahni:”Shqiptarët janë pasardhës të Ilirëve, ndërsa Ilirët janë pasardhës të Pellazgëve… Shqiptarët janë stërniperit e Pellazgëve”;
Prof.Gjusepe Catapangu:”Atllantida e cila është zhdukur para 12.000 vjetësh, ishte tokë e Ilirëve, të cilë shpëtun nga përmbytja e Atlantidës dhe filluan civilizimet e reja në të gjitha kontinentet, sidomos në Europë, Afrik dhe Azi të vogël”.
Përndryshe, “Atllantida” quhej edhe “Borei”, që dmth “e Bardhë”, nga fjala shqipe “Borë”(dëborë). Në literaturën historike përmendet edhe emri Xhusepe Katapanos (me siguri i njëjti person). Ky në v.1984, në Romë botoi librin me titull “THOTI FLISE SHQIP”. Përndryshe, Thoti ishte perëndi egjiptiane. Ai para 6000 vjetëve ka krijuar sistemin e hieroglifeve në bazë të Ilirishtes-shqipes, që shërbeu si mostër për përpilimin e sistemeve të tjera alfabetike – thuhet në literaturën historike.;
Prof. H.Tunman”Shqiptarët janë vazhduesit autoktonë të popullsisë antike të Ilirëve, e cila nuk u romanizua as nuk u zëvendësua në viset e veta nga ndonji popullsi e mëvonshme e dyndur këtu”;
Haki Pasha:”Po doli në shesh historia e shqiptarëve, Perandorinë Osmane e mer lumi”. Prandaj nuk ishte gjë e rastit që ishin ndaluar ndaluar zbulimet arkeologjike në trojet shqiptare të asaj kohe.
Prof.Harold Whitehal:”Hieroglifet egjiptiane, të krijuara para 4.000 vjetesh, p.e.s kanë domethënie shqipe”;
Prof.Henri Braisford:”Në Maqedoni, vetëm shqiptarët janë popull autokton”
Hitleri:Shqiptarët i konsideronte për “racë të pastër Arjane”, kurse Shqipërin, “për vend të vogël romantik të Ballkanit”. Në shërbim të tij, ka qenë një agjend shqiptar, kurse në divizione ka patur 7 mijë shqiptarë. Sipas disa shënimeve, thuhet se kryqi i thyer i Hitlerit, ishte simbol në Iliri (këtë ua garantoj edhe une, sepse ketu pranë kamë vepren e Aleksandër Stipçeviq-Ilirët, historia, jeta kultura, simbolet e kultit… ku ne faqen 470, mund te siguroheni per kete konkluz) dhe se ka përfaqësuar bashkimin e dy Z-ve, që do të thotë Zeusi, e ky, siç dihet ishte perëndi Ilire.
Prof.Hristo Andonov-Popljanski:”Sendet e gjetura në vergjinë(Kutlesh) të Greqisë, janë Ilire”. (Shënimi im)-Atje u gjend edhe flamuri me 16 rreze dielli(qe simbolizon 16 perëndi Ilire), me të cilët mburet sot VMRO-ja!;
Prof.Ivan Mikulqiq:Ky arkeolog, në dorshkrimin e tij gati për botim, kushtuar Heraklesë, ka theksuar se aty “kanë jetuar Desaretët, një fis Ilir” dhe shton se ministri i Kulturës (nga Manastiri), pikërisht për këtë konstatim, as që ka shprehur vullnet të ndëgjoj 2 minuta”;
Prof. J.Pokornu:Ky filolog austriak, edhe emrin e lumit “Iller”që buron në Gjermanin jugore, e lidh me Ilirët.

Prof. Johan Fon Han:”Shqipja rrjedh nga Ilirishtja dhe Ilirishtja nga Pellazgjishtja”;
Dr. Josip Korosheci:“Varret me Trebenishtë janë Ilire”. Te njejten e pohon edhe Vasil Llahnov, akrolog i shquar, I cili ka shkruar: “Bartes dominant te kultures se Trebenishtes, kane qene Iliret”
Prof.Jovan Cvijiq:”Sllavët e jugut, pas ardhjes në Ballkan, aty gjetën shqiptarët, të cilët nën trysninë e tyre(sllavëve) u tërhoqën jugu dhe në vendet më malore, ku i hasim edhe sot”;… Ai ne rast tjeter shkruan se shqiptaret jane raca me e bukur ne Ballkan dhe se jane pasardhes te drejteperdrejte te Ilireve.
Koce Stojmenov-Krijues bullgar:Iliret jane paraardhes te shqiptareve dhse keta te fundit, pra, shqiptaret e sotem te Maqedonise, duhet te jene plotesisht te barabrte me sllavet e Maqedonise, ose te kene te drejten per autonomi ne suazat e ketij shteti.
Dr.Konstandin Paparigopulos:“Vetem shqiptaret konsiderohen si pasardhes te races Ilire”
L.S. Stavrinos-Shkenctar grek:Ne f.8 te studimit te tij “Ballkani prej 1453…”, thekson se “Iliret kane qene banor te pjeses me te madhe te Jugosllavise(se atehershme), por me pas u shtyne drejt jugut prej pushtuesve sllav”. Pra, sllavet ishin pushtues, kurse Iliret autokton.

Shkruan: ADRIAN LAZAJ
 

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Rexhep Qosja: Bashkimi i Kombit të ndarë, misioni i dy qeverive

Para më tepër se një viti ishte bërë publike nisma për krijimin e një Akademie …

Leave a Reply

Loading...