Kryefaqja / OPINION / LIDHJA E PRIZRENIT 

LIDHJA E PRIZRENIT 

Në Shekullin e 15 në botën e atëhershme erdhi nga Lindja një popullë ( ushtri ) e përbërë prej fisesh të unifikuar të quajtur Osman të cilët zaptuan Konstadinopolin dhe vendosën vulën e tyre në Kishën e Shen Stefisë duke e kthyer atë në Xhami.

 Nën këtë unifikim që u mungonte Popullit Ballkanik bashkimi osman , i përçmojë ato njëri pas tjetrit sikur të ishin cërle . Një nga këta të përçmuar ishte dhe populli Shqiptar , por zoti me madhërinë e vetë u përçojë një Skenderbe i cili duke krijuar unifikimin Shqiptar në Kongresin e Lezhës bëri që sulltanëve më të medhej , me Shqiptarët tju hasi shara në gozhdë. Shqiptarët të pushtuar pas vdekjes së Skenderbeut nuk e pushuan kurr kundërshtimin e tyre kundër pushtimit osman dhe një nga këto kundërshtit , ndofta dhe nga të mëdhat , ka qenë “Lidhja E Prizrenit “. 

Shqiptarët ndonse të unifikuar nga Skënderbeu e bënë të pa mundur pushtimin e Italisë si dhe të papës Napalit drejt tyre.

Duke jetuar me malet e ngushta me osmanët , për dy shekuj me rradhë 6 ( gjashtë ) breza vërtet që shumica e tyre ndruan fetë por ata kurr nuk hoqën dorë së përpekurit për ta shporur nga qafa e tyre zgjedhën e osmaneve. 

Këtë e vërtetojnë dokumentat se kryetarët e Lidhjes së Prizrenit kane qenë që të gjithë pashallarë , bejlerë ose agallarë , madje duke kundruar fotografitë e kohës , nuk pashë asnjë prej tyre që të mos jetë koka me çallmë.

 Në sulmet e tyre kundër ushtarëve osmanë, Shqiptarët pushtuan Shkupin duke e tronditur rënd perandorin osmane , por Shqiptarët kryengrytës luftonin me kalorësi dhe jo me hilet anadollake. 

Këtë e vërteton ngjarja e dhimbshme dhe mbreslënese e Abdulla Drenit , njërit nga krenët ( kokat ). Sulltani duke dashur ti mari me të mirë Shqiptarët që edhe ti ngopte me lugën boshe ju dërgonte atyre Hasan Riza Pashën , ky i fundit gjeneral besnik i tij .

 Shqipëtarët me qëllim që ta prisnin si duhet këtë delegatë të lartë , ata I thanë Abdulla Drenit se pashai do të pritej me sarajën madhështore të tij. Kryedelegati i Shqiptarëve kryengritës , ishte Ali Pash Gucija dhe Abdul Frashëri me Sulejman Vokshin i cili ishte ministër lufte . 

Pashai osman (……) e priti delegacionin kryengritës Shqiptarë me dashamirësi dhe lanë duke ju thën atyre se baba mbret ju bën selam se ju ka si bijtë e vetë e ju duan si syri me vetullen .

 Mirëpo Ali Pashë Gucija burë me dije dhe një barrë mend i thotë se ne kemi ndruar perandorin tonë me armët tona dhe se jemi ortakë me mretin dhe nuk ja marrim dorën atij me servilizma , por si pjesën tonë ne kërkojmë autonomin me katër vilajetet. 

Dipllomati i matur Iranian që e adhuronin sulltanin si hynij nuk duroj dote ortakën me mbretin që pretendonte Ali pash Gucija , ndaj dhe të gjithë deligatët ai i burgosi .

                                                                                          Baton Marku , 

                                                                                       Prizren 14 -07 – 2016

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Rexhep Qosja: Bashkimi i Kombit të ndarë, misioni i dy qeverive

Para më tepër se një viti ishte bërë publike nisma për krijimin e një Akademie …

Leave a Reply

Loading...