Kryefaqja / HISTORI / Hartë e rrallë, ja shtrirja ilire, totale në Ballkan: Ja dhe PORTI DETAR ILIR – HYLLIRUS PORTUS

Hartë e rrallë, ja shtrirja ilire, totale në Ballkan: Ja dhe PORTI DETAR ILIR – HYLLIRUS PORTUS

HYLLIRUS PORTUS – PORTI DETAR ILIR
Është një hartë e paparë deri më tani nga të gjithë shqiptarët thuaja, të cilën e sjellë studiuese Mili Butka. Butka e shquan, shënjimin e territorit, pra të një pjesë të tërësisë tokësore ilire, por që ky fokusohet se harta shënjon po me këtë emër, HYLLIRUS PORTUS – PORTI DETAR ILIR, edhe një pjesë të bregdetit, që si epiqendër duket se ka territorin e Durrësit të sotëm. Ndërsa, në vështrim të gjerë në hartë vërehet, se territori ilir është jashtëzakonisht i madh, dhe nëse aë kohë shquhet fisi i Enkelejve për nga shtrirja apo mbizotërimi i një territori tejet të madh. Por, ajo që bie në sy është se territori Thrakas është tejet i shtyrë, pra larg atij ilir, dhe ndodhet buzë Detit të Zi, mjaft larg nga ku fillon territori bullgar sot, që ndan Maqedoninë.
Po ashtu nuk ka asnjë shenjim për Greqinë, Heladën apo çka që mund të lidhet në mënyrë eksplicite më grekët.
Në hartë po ashtu shquhet, edhe një monument-tempull kushtuar Kadmit, që duket sikur ndodhet në kufirin e sotëm Kroaci-Mali Zi, buzë bregdetit Adriatik. 

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Ismail Qemali për Neue Freie Presse (1912) : “Serbia nuk ka asnjë të drejtë të përparojë drejt Adriatikut dhe të copëtojë Shqipërinë.”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 25 Shkurt 2020 “La Libre Parole” ka botuar, të mërkurën …

Loading...