Kryefaqja / HISTORI / KRIMET GREKE / Marin Mema & Kastriot Berishaj: Dy shqiptarët e shpallur “non grata” nga Greqia

Marin Mema & Kastriot Berishaj: Dy shqiptarët e shpallur “non grata” nga Greqia

Marin Mema, gazetar i televizionit Top Channel dhe Kastriot Berishaj, kryetar i Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar janë dy shqiptarë të cilët janë shpallur të padëshiruar (“non grata”) nga autoritetet greke, si element që përbëjnë rrezik kombëtar për shtetin grek. Bëhet e ditur se emri i gazetarit Marin Mema dhe i kryetarit të LSHB-së, Kastriot Berishaj ndodhet në listën e personave që përbejnë rrezik kombëtar për shtetin grek. Por, e vëreteta mendohet që është krejt ndryshe, ngase asnjëri prej tyre nuk ka kryer ndonjë vepër penale dhe shpallja e tyre “non grata” nga Greqia besohet të jetë plotësisht me motive etnike dhe politike. Kjo masë e shqiptuar ndaj tyre, mendohet të jetë dënim i përjetshëm për ta, pasiqë në dokumentet e ndalesës, nuk figuron afati i vlefshmërisë së kësaj ndalese.

Shkaqet për ndalesën ndaj gazetarit, Marin Mema mësohet të jenë dy reportazhet që ai ka realizuar në shtetin “grek”. I pari kishte të bënte me trajtimin e problematikës në krahinën e Çamërisë dhe tjetri paraqiste fshatin e lindjes të patriotit shqiptar Papa Kristo Negovani. Edhe gjatë realizimit të këtyre reportazheve autoritetet greke kanë ndaluar grupin e xhirimit të Top-Channel.  Gazetarit të televizionit Top Channel, Marin Mema kjo ndalesë i është shqiptuar në pikën kufitare në Qafë Botë, më 19 gusht të vitit 2012. Marin Mema është autor i emisionit “Shqipëria tjetër” dhe njihet si një ndër gazetarët më profesionist shqiptarë, që gjurmon historinë e Shqipërisë tjetër, që me qëllim apo paqëllim shpesh është lënë në harresë.

Ndërsa, shkaqet për ndalesën ndaj kryetarit të LSHB-së, Kastriot Berishaj besohet të jetë vizitat e tij të mëhershme në krahinen e Çamërisë, si dhe takimi i paralajmëruar në Janinë nga lëvizja që ai e udhëheq. Autorit të librit “Platforma për Shqipëri të Bashkuar, Kastrior Berishaj kjo ndalesë i është shqiptuar në pikën kufitare në Kakavijë, më 13 gusht të vitit 2016, ku për tri orë është mbajtur nën arrest dhe është marrë në pyetje nga autoritetet greke. Në librin e tij “Platforma për Shqipëri të Bashkuar”, çështja e pazgjidhur çame është trajtuar në përputhje me konventat dhe aktet juridike ndërkombëtare. Kastriot Berishaj është zgjedhur kryetar i Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar, më 16 korrik të këtij viti. LSHB është lëvizje mbarëkombëtare politike dhe demokratike, e cila angazhohet për bashkimin fizik të trojeve shqiptare në një shtet të vetëm kombëtar shqiptar – Shqipëri të Bashkuar.

Pra, arsyeja e vërtetë pse Mema dhe Berishaj është se njeri është munduar të tregojë origjinën e trevave shqiptare të aneksuara nga shteti fqinjë, ndërsa tjetri publikisht nuk pajtohet me kufijtë e imponuar që ndajnë shqiptarët dhe trojet e tyre./Frashër Racaj – Shqipëria e Bashkuar.AL

Loading...
Loading...

Shiko poashtu

Kryeministri kanadez: Rusia nuk është e mirëpritur në G7

Kanada nuk e mbështet kthimin e Rusisë në Samitin e G7, , të propozuar nga …

Leave a Reply

Loading...