Kryefaqja / HISTORI

HISTORI

“Gjurmë Shqiptare”; Të pathënat e luftës së Trojës

Cilat janë të pathënat e luftës së Trojës? Çfarë fshihet në Iliadë dhe përse të vërtetat e saj janë mbuluar? Si janë ndryshuar të vërtetat e Homerit? Cili është roli i Paionëve, Perrebejeve, e mbi të gjitha i Dardanëve? Përse Homeri e quan Akilin të mallkuar? Ushtritë pjesëmarrëse, figurat kryesore, …

Më shumë

Fiset shqiptare në Mal të Zi, hartë e rrallë e vitit 1839

Aristokrati nga fisi i Vasojeviqëve, Nikolla, ose siç e quante vetëm me sqimë në frëngjisht ‘Prince des Wassoevitch’, ka lënë pas një mal përsiatjesh për viset kufitare mes Shqipërisë dhe Malit të Zi. Fryt i penës së tij janë jo pak shënime interesante në frëngjisht në lidhje me gjendjen e …

Më shumë

Kur qytetet kryesore në Serbi banoheshin nga shqiptarët

Shqiptarët përmenden si banorë rezidentë të qyteteve Çuprija dhe Aleksinc. Edhe në qytete të tjera ka përmendje sporadike të ‘arbanasve’, termi popullor serb për shqiptarët Në shekullin e nëntëmbëdhjetë, kur Serbia fillonte e mbaronte brenda Pashallëkut të Beogradit, qytete e rrethe të tëra banoheshin me bashkësi shqiptare. Ky realitet do …

Më shumë

Studiuesit grekë të shekullit 19-të: Epiri nuk është pjesë e Greqisë

‘Greqia’ e shumicës së studiuesve ishte ‘Graecia propria’, që nuk përfshinte as Epirin dhe as Maqedoninë Shumica e intelektualëve grekë përgjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë e konsideronin Epirin aktual si të huaj. Sipas studiuesve John Koliopulos dhe Thanos Veremis, pjesa më e madhe e studiuesve përvijonin hullinë e Athanasios Stageiritis, qasja …

Më shumë

Cili është kuptimi shqip i emrit Prevezë?

Preveza, një nga portet më të rëndësishme të Jonit, mban emër shqip. Ndonëse shteti grek nuk jep as dromcën më të vogël të përbërjes demografike të qytetit dhe rrethinave të tij, emri i tij flet për shquesën shqiptare për aq sa shkon mbamendja historike, shkruan Konica.al. Hamendje të shumta janë …

Më shumë

Janina, kryeqyteti i Shqipërisë

Edhe pas rënies së Janinës në duart e turqve, ky qytet dhe rrethina e tij vijoi të ishte një pikë e rëndesës për krejt rajonin e Toskërisë. Janina fitoi namin veçmas në kohën e Ali Pashë Tepelenës, ku lulëzoi ekonomia, tregtia dhe popullata u rrit. Burimet perëndimore njëzëshëm pohojnë se …

Më shumë

Beteja e Bizanit, hyrja e trupave pushtuese greke në Janinë

Derisa ushtritë ballkanike po mësynin fitimtare ndaj ushtrive osmane në tërheqje, Janina shqiptare ishte qëndresa e fundit që sprapsi sulmet greke. Në kryeqendrën e vilajetit të Janinës ndodhej korpusi i Janinës që përbëhej nga një divizion me redifë shqiptarë, por edhe vullnetarë nga Vlora, Mallakastra, Fieri dhe Tepelena, shkruan Konica.al. …

Më shumë

Masakra e 10 Prillit 1994, nga terroristët grek të MAVI

Nga Arben LLALLA Emri i Fredi Belerit nuk lidhet shumë në dukje me propagandën e shoqatave greke që promovojnë ekstremizmin për aneksimin jugut të Shqipëri, por ai ka preferuar të jetë nënhije duke drejtuar çdo aktivitet të tyre për të dalë në sipërfaqe në kohën dhe vendin e duhur. Që …

Më shumë