Kryefaqja / HISTORI (page 10)

HISTORI

Konica në “New York Times”: Ju rrëfej Ilirinë dhe krimet e grekëve ndaj çamëve

Prej disa kohësh, ndërmjet Italisë e Greqisë po zhvillohet për Shqipërinë një përleshje paraprake me fjalë, gjë që mund të jetë pragu i një konflikti të armatosur. Italia ngre çështjen së Greqia mbante një pjesë të madhe territori që i përket Shqipërisë, ndërsa Greqia e mohon me zë të lartë …

Më shumë

Dhia e Shenjtë: Legjenda Pellazgjike

Dr. Arsim Spahiu Në numizmatikën ilire tërheq vëmendjen një fakt tjetër interesant: në disa monedha autonome të prera para e. s., në disa qytete ilire, figuron Dhia e Shenjtë Amalthe! Kjo duket në monedhat autonome të ishujve ilirikë të Isës dhe të Farit (Kroaci), të prera në shek. IV para …

Më shumë

SHQIPTARËT DHE NDRYSHIMET ETNO-POLITIKE E SHOQËRORE-EKONOMIKE NË MESJETËN E HERSHME

Shqipëria dhe Bizanti Pas ndarjes së Perandorisë Romake në dy pjesë, më 395, trevat iliro-shqiptare hynë në përbërje të Perandorisë Bizantine, siç quhet zakonisht pas kësaj date Perandoria Romake e Lindjes sipas emrit antik të kryeqytetit të saj, Bizant, që për nder të Konstandinit të Madh u quajt Konstandinopojë. Ashtu …

Më shumë

Londër 1923/ Kur “The Times” shkruante për Çamërinë

“Kërkojmë që mizoritë greke ndaj shqiptarëve të Çamërisë të marrin fund, të rivendosen në shtëpitë e tyre dhe të kompesohen plotësisht për humbjet e tyre” Një artikull shumë i rëndësishëm në faqen e parë të gazetës “The Times” në vitin 1923, i kushtohet genocidit grek ndaj çamëve. Është koha, kur …

Më shumë

Profesori grek vërteton genocidin, Lambros Bulciotis: 50 mijë çamë u vranë e u dëbuan nga trojet e tyre

Studimi i profesorëve grekë shkakton reagimin e ashpër të studentëve të Universitetit Pandio, të cilët nuk i pranojnë dot faktet shkencore që vërtetojnë genocidin grek ndaj popullsisë çame “Fakte të pakundërshtueshme dhe asgjë më shumë.” Ky është argument, përmes të cilit u mbrojtën studiuesit grekë në auditorin e një universiteti, …

Më shumë

‘Masakra e Previsë’, e kryer më 9 tetor 1912 nga malazezët kundër shqiptarëve të Plavë-Gucisë, duhet dënuar si ‘krim kundër njerëzimit’ – Nga ESAD GJONBALAJ

Në vjeshtën e vitit 1912 kur plasi përgjakshëm Lufta e Parë Ballkanike (18 tetor 1912-30 maj 1913) Mbretëria e Malit të Zi (1910-1918) me Grupimin e Verilindjes të komanduar nga gjenerali Janko Vukatiç më 9 tetor 1912 ndërmori një ofensivë të madhe ushtarako-politike për të pushtuar deri edhe Sanxhakun e …

Më shumë

Hartë e rrallë, ja shtrirja ilire, totale në Ballkan: Ja dhe PORTI DETAR ILIR – HYLLIRUS PORTUS

HYLLIRUS PORTUS – PORTI DETAR ILIR Është një hartë e paparë deri më tani nga të gjithë shqiptarët thuaja, të cilën e sjellë studiuese Mili Butka. Butka e shquan, shënjimin e territorit, pra të një pjesë të tërësisë tokësore ilire, por që ky fokusohet se harta shënjon po me këtë …

Më shumë

Holokaustin në Çamëri , bota duhet ta njohë patjetër

   Refugjatët çamë në Kavajë , Mars 1945   Që nga Nishi e deri në Prevezë është Shqipëria . Kështu gjithmonë , kemi thënë , por edhe sot e kësaj dite ne ende themi kështu , por ne e themi këtë me një krenari të madhe dhe nuk e themi …

Më shumë

SHTHURJA E BASHKËSISË PRIMITIVE – ILIRËT

(SHEK. XI – V P.E.SONË) E përgatiti Prof. Zymer Mehani Burimet historike dëshmojnë se në epokën e hekurit territori i Shqipërisë banohej nga ilirët, një nga popullsitë e mëdha të Evropës së atëhershme, që shtrihej në gjithë pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Rreth fundit të shekullit XII ose fillimit të …

Më shumë

Holokausti serb ndaj hebrenjve dhe çështja shqiptare

Fahri Xharra,29.09.16 Gjakovë Serbia e kishte kampin e vdekjes së hebrenjve; por falë intuitës hebraike ai kamp përmendet edhe sot, ai kamp është i shënuar në të gjitha datotekat e krimit . Serbët i kishin edhe kampet e shfarosjes së shqiptarëve , dekada me radhë por falë intuitës shqiptare të …

Më shumë