Kryefaqja / HISTORI (page 2)

HISTORI

Historiani gjerman: Në Greqi nuk rrjedh gjaku grek

Dorian Koçi Tezat historike të akademikut bavarez, Jakob Philipp Fallmerayer, tronditën mendimin historik evropian në gjysmën e dytë të shekullit të XIX. Për herë të parë, pas formimit të shtetit kombëtar grek, u vu në dyshim vazhdimësia greke në territoret e veta historike dhe një rëndësi e veçantë iu dha …

Më shumë

Shqiptarët e bashkuar duke nderuar kryeheroin kombëtar

“Duke nderuar heroin kombëtar shqiptar, Skënderbeun.Shqiptarët te varri i Skënderbeut në ditën e tij të vdekjes, 17 janar.” – shkruan në anglisht shënimi i vitit 1908, i revistës angleze “The Illustrated London News”, i realizuar nga piktori anglez, Richard Caton Woodville (7 janar 1856 – 17 gusht 1927), i cili …

Më shumë

Gruaja në luftë, një mrekulli shqiptare!

Studimi i çfarëdo aspekti të Luftës së Dytë Botërore mbetet ende një sfidë për këdo që i kushtohet kësaj pjese të historisë shqiptare. Shumica e kërkimeve të kryera dhe interesi në përgjithësi mbetet akoma te skenat e mëdha të luftës, si dhe mbi figurat kryesore që morën pjesë në të. …

Më shumë

Turhan Pashë Përmeti: Turqit ndrydhën kombësinë shqiptare

Elita politike shqiptare e shtetit të sapoformuar shqiptar ishte e vetëdijshme për impaktet e Perandorisë Osmane në Shqipëri dhe nyjëtimin e fatit të shqiptarëve me Bosforin. Një i tillë ishte edhe një nga figurat më pak të njohura të historisë sonë të re. Fjala është për kryeministrin e parë të …

Më shumë