Kryefaqja / HISTORI (page 23)

HISTORI

THËNIE NGA PERSONALITETE HISTORIKE SHQIPTARE

Materiale nga arkiva në prag të 28 Nëntorit Ismail Qemali Kujt i takon vendi? Njëri nga delegatët që morën pjesë në shpalljen e Pavarësisë, iu drejtua Ismail Qemalit: – Më duket s’e ka vendin aty Luigj Gurakuqi, në krye të dhjetë-pesëmbëdhjetë mësuesve dhe të tri katër shkollave. Ai duhet të …

Më shumë

Si u zhbënë çamët para syve të shqiptarëve

Shkruan: Brilant Gashi Sic e dimë edhe ne çështja çame fillon më 1913 me caktimin e kufijve të Shqipërisë ku dhe në jug Çamëria ishte shkëputur nga trungu i Shqipërisë duke i’u bashkuar në këtë mënyrë Greqisë ku popullsia greke solli masakra në këtë krahinë që nga viti 1913 deri …

Më shumë

  Një shëtitje në Shqipërinë e viteve 1920 (FOTO)

Nga Shkodra në Sarandë. Fotot e mëposhtme i takojnë periudhës së viteve 20 të shekullit të kaluar. Ata janë marrë nga një botim amerikan i atyre viteve, në të cilin bëhet një giudë e plotë e gjeografisë së vendit tonë. Në foto paraqitet jo vetëm pamja e qyteteve kryesore të …

Më shumë

Emrat e kriminelëve serbë që kryen masakrat në Kosovë 

Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosur.. Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e …

Më shumë

Sot, 35 vjet nga rënia e Tahir Mehës

Sot bëhen 35 vjet nga rënia e Tahir Mehës. Jo vetëm Tahir Meha, ishte aktivist. Edhe familja e tij njihej si aktiviste që kishte ndikim dhe jashtë rrethit ku banonin.Familja e Tahir Mehës ishte e njohur për aktivitete politike kundër sistemit të regjimit, dukuri jo e rrallë në Prekaz të …

Më shumë

Ali PASHË GUCIA

Nga: Hasan Kaleshi Udhëheqës politik shqiptarë dhe komandat ushtarak i forcave shqiptare gjatë Lidhjes së Prizrenit (1878-1881). Lindi më 1828. Rrjedh nga familja e vjetër dhe e njohur – Shabanagaj ( Shabanagiqi) nga Plava në Mal të Zi, e cila dha disa pashallarë. Ali beu kishte çifligjet e veta në …

Më shumë

Beteja e Albulenës 2 shtator 1457

Beteja e Ujëbardhës, e njohur edhe si Beteja e Albulenës, u zhvillua me 2 shtator, 1457 midis forcave shqiptare te drejtuara nga Skënderbeu dhe një force ekspedite te forcave te perandorisë osmane. Ajo ishte një ndër fitoret më të rëndësishme të Skënderbeut kundër osmanëve në fushë të hapur. Ushtria osmane …

Më shumë