Kryefaqja / KULTURË

KULTURË

Akademiku francez: Shqiptarët, një prej kombeve më të vjetra të botës

Shqiptarët, një prej kombeve më të vjetër të botës. Në këtë përfundim ka dalë akademiku i njohur francez Maurice Druon, duke studiuar etimologjinë e fjalës Cranaens, emri i parë i Pellazgëve Athinas, transmeton INA. Druon ishte nipi i shkrimtarit të madh Joseph Kessel. Ai filloi të shkruante për revista letrare …

Më shumë

AZEM DELIU – LETËR BABAIT

I dashur baba, …ndoshta nuk do të të shkruaja po të mos e dija këtë të vërtetë që ti s’e di, ose pse s’ke mundur, ose pse s’ke dashur ta dish. Sot u martua motra ime, bija jote, bija e huaj. Shkoi pa marrë trashëgëmi atje ku s’do të marrë …

Më shumë

Arbëreshët kërkojnë ndihmë nga Tirana: Të njihemi në UNESCO

Në ruajtjen e identitetit kulturor të arbëreshëve ka aq elementë përbërës, sa e vështirë të gjesh një të dytë tjetër. Gjithmonë arbëreshët kanë pasur dy atdhe dhe në këto kohë, ata kanë kthyer sytë nga Shqipëria për mbështetje për njohjen e komunitetit arbëresh nga UNESCO. “Kërkojmë mbështetje si komunitet arbëresh, …

Më shumë

18 SUGJERIME, AFORIZMA DHE MAKSIMA

Zeqir DURAKU 1. E VËRTETA e ka vlerën e pakrahasueshme vetëm sepse AJO nuk është e ndryshueshme dhe, as nuk mund të jetë e …ndryshueshme!?!  2. Mbase, të gjitha gabimet njeriu i bën në jetë duke besuar në vetvete PA E ANALIZUAR MIRË e siç duhet më parë VETËBESIMIN e …

Më shumë

Brahim AVDYLI: CIKEL I  POEZIVE

  A MUND TA GJËJMË THELBIN E JETËS     THIKAT E MLLEFIT   1.   Përherë godasin pas kurrizit…   Dhembjet e mia e përkushtimin e dashurinë prore i keqtrajtojnë,   i shpifin gjatë mendimet që nuk thuhen skutave të errëta të prapësirës…   2.   Djalëzia është e …

Më shumë

Vetmia

RESHAT BADALLAJ-ZHURIANI   Në majë të bjeshkës ku toka është më afër qiellit E yjet duken sikur i prekë me dorë Atje jam shtrirë, në barin e pashkelur dhe shikoj. Shikoj hënën e verdhë e të lodhur. Atje mendoj të prehem një ditë. Varri im nën hijen e një peme …

Më shumë

Thënie të Faik Konicës për Shqipërinë dhe shqiptarët

Ah, malli i Shqipërisë, malli i atdheut të dashur, i shenjtë mall dhe dashuri e shenjtë, kush është ai shqiptar që s’e ka pasur në dhe të huaj! Duhet të jesh jashtë Shqipërisë, e të jesh larg, për të kuptuar se ç’forcë e ç’bukuri të ëmbël ka për veshët kjo …

Më shumë

Malli i atdheut…

Faik Konica (1875-1942) nga Faik Konica Pakkush e ka dashur Shqipërinë si Faik Konica.  Pakkush e ka derdhur dashurinë, vlerësimin, dhimbjen, zemërimin dhe dufin si Ai mbi shqiptarë…  Ai e ka pranuar të gjitha mbi vete: edhe heshtjen, edhe shpërfilljen, edhe urrejtjen, në të gjallë e në të vdekur, po …

Më shumë

    “Shtegtimi i Çajlld Harolldit” -Poema e Bajronit,për Shqipërinë!

HYMN poetik për Shqipërinë- nga Lord Bajron       -Lord Bajroni lindi në Londër më 22 janar 1788 në një familje aristokrate të varfëruar. Kur ishte dhjetë vjeç, me vdekjen  e xhaxhait të tetë, Bajroni trashëgoi titullin Lord dhe pallatin e çifligun Newstead Abbey. Në moshën madhore zuri  vendin …

Më shumë

Moshë e Bardh e popullit tim

(Dritëro Agollit) Gjurmë mbi gjurmë ece  Me hapat e kohës  Nepër galerit drejt dritës  Në udhetim jeta të përplasi  Dallëgeve e ti mbete shkëmbë Me gjoks prite furtuna Arrite Feniks në kaltërsi  E syrin mbajte  Shqiponje mbi Shqipëri. Në mes të errësires  Me duar shprishe terr  Vend i le agut …

Më shumë