Kryefaqja / OPINION (page 148)

OPINION

Çështja çame është shumë afër zgjidhjes!

Partia për Drejtësi Integrim dhe Unitet ka mbledhur strukturat e saj në qytetin e Vlorës për procesin e zgjedhjeve brenda parties, që do zhvillohet në 21 maj, si edhe për anëtarësimet e reja. Në këtë takim ishin të pranishëm kryetari i PDIU-së, z.Shpëtim Idrizi, deputetët Aqif Rakipi, Mesila Doda dhe …

Më shumë

Fillon mësimi i gjuhës shqipe për shqiptarët në Pragë

Ata që jetojnë në Pragë e nuk dëshirojnë që fëmijët e tyre të harrojnë gjuhën shqipe, apo edhe tua mësojnë gjuhën fëmijëve të lindur atje, tashmë mund ta bëjnë këtë. Me nismën e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë në Republikën Çeke ka filluar mësimi i gjuhës dhe kulturës amtare për …

Më shumë

Shosha e Demokracisë!

Shqiptarët për momentin gjenden në kohën e befasive demokratike. Në Shqipëri e në Kosovë, në vitet e 90-ta njerëzit besonin 120% në patriotizmin dhe kombëtarizmin e Sali Berishës. Edhe pse Berisha kishte marr si mision të tij të shkatërronte nga brenda shtetin shqiptar. Shkatërroi gjithçka që ishte e bërë në …

Më shumë

Për një Pleshtë nuk kallet Jorgani 

Shkruan : Hyzri Salihu Refleksion mbi aktualitetin për të cilin çdo ditë flitet dhe përjetohet në mënyrë të njejtë, gjendja në të cilën sikurse populli po ashtu edhe elita politike sillen në rreth të mbyllur, një qasje që po prodhohet dhe po krijon apo duhet të krijon një gjendje tjetër …

Më shumë

QËNDRESA E GJAKOVËS KUNDËR PUSHTIMIT TURK SIPAS GAZETËS “DRITA” TË SOFJES,1904

Maxharr Pasha grave in Gjakova. Photos from Arianit Dobroshi Gjakova ishte një nga qendrat më të rëndësishme të rezistencës shqiptare kundër pushtimit turk. Ky konstatim mund të argumentohet me dëshmi dhe dokumente të shumta. Në këtë shkrim do ta trajtojmë këtë çështje, duke u bazuar në tre artikuj të botuar …

Më shumë

Ja pse serbët i quajmë shkije

Tregu i librit shkencor sapo u pasurua me një studim të ri etnolinguistik: “Shqiptar dhe shqa. Histori popujsh përmes dy emrave etnikë”, i Bardhyl Demirajt, nga Shtëpia botuese Naimi. Ai studion emrin shqa me të cilin shqiptarët kanë emërtuar fqinjët sllavë qysh nga kontaktet e para me ta e deri …

Më shumë

Konferenca e Londrës

Konferenca e Ambasdorëve u mbajt prej datës 17.12.1912, me qëllim që të venodsnin rendin në Gadishullin Ballkanik,ku nuk kishte shumë kohë që kishe përfunduar Lufta Ballkanike. Konferenca e Ambasadorëve në Londër shqyrtoi tri çështje kryesore shqiptare: çështjen e statusit, caktimin e kufijve dhe rregullimin e brendshëm të Shqipërisë. Konferenca fillimisht …

Më shumë

Gjon Gazulli i madh – që aq pak e njohim !

    Gjon Gazulli     Një pjesë të mirë të jetës ai e kaloi në Raguzë, qoftë në mes viteve 1433-1439 (para se të shkonte rishtas në Padova), ashtu edhe në vitet e moshës së shtyrë. Këtu ai u emërua nga Këshilli i të Urtëve (kujtojmë se Raguza ishte …

Më shumë

Edhe Perëndia vuan nga idiotizmi i shqiptarëve

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike ([email protected]) Unë (dhe familjarët e mi) nuk kam asnjë Konflikt Interesi në trojet arbërore. Aktiviteti im motivohet vetëm prej dashurisë ndaj atdheut të gjyshërve të mi. Ashtu që, detyra ime atdhetare (vullnetare) nuk është t`u jap shqiptarëve atë që është objektivisht më …

Më shumë

Flet Mersin Pollozhani:Si u themelua dhe u harrua Ilirida!

Shqiptarët në Maqedoni në fund të viteve të tëtëtdhjeta të shekullit të kaluar ishin në një diskriminim të paparë, i cili në disa segmente i ngjante aparteidit ,duke filluar nga mohimi i të drejtat kolektive e deri te ato individuale.Ata diskriminoheshin dhe diferencoheshin në punësim, ishin të privuar nga shkollimi …

Më shumë