Kryefaqja / OPINION (page 182)

OPINION

Zbulohet 1 libër i rrallë për Skëndërbeun!

Na ka rënë në duar një libër i rrallë 500 vjeçar, i cili jo vetëm nuk ndodhet në institucionet tona të kulturës si në biblioteka, arkiva…, por sipas të gjitha gjasave as nuk është përmendur apo cituar nga studiuesit shqiptarë të historisë së lavdishme të Skënderbeut. Bëhet fjalë për një …

Më shumë

OKB publikon shifrat: Ja sa shqiptarë jetojnë jashtë

40% e shqiptarëve janë tashmë jashtë vendit. Tre janë destinacionet kryesore: Italia me 450 mijë shqiptarë, Greqia me 440 mijë dhe Shtetet e Bashkuara me 80 mijë…Sipas informacioneve nga Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB), pjesa më e madhe e emigrantëve kalojnë kufijtë për arsye ekonomike dhe mundësi më të …

Më shumë

“Epiri quhej Shqipëri”

PËRPLASJA E HISTORIANËVE NË TURQI PËR ARVANITASIT DHE ÇAMËT NË GREQI Sherif Delvina solli në Institutin e Historisë regjistrat otomanë të viteve 1500-1600 nga Arkivi i Sulltanit në Turqi,, ku jepen të gjithë banorët e Shqipërisë me emra dhe mbiemra. Ajo që ka më tepër rëndësi në këto regjistrime është …

Më shumë

Libri Në Gjuhën Shqipe, Më I Vjetër Se Meshari

Përseri ata, austriakët, të dashuruarit e përjetshëm me shqipen, që këtë radhë na befasojnë me një tjetër zbulim. Bëhet fjalë për njëdokument që mund të hedhë dritë për shkrimin më të hershëm të gjuhës shqipe. Profesorët Stefan Schumacher dhe Joachim Matzinger nga Akademia e Shkencave Austriake kanë arritur të zbulojnë …

Më shumë

Atdheu, një dashuri e vdekur

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike ([email protected])Ne mund të vdesim për Shqipërinë; por ne nuk mund ta tradhtojmë atë. Shqiptar! Shërbeji, mbroje dhe duaje Atdheun si shqipja folenë! *** Atdheu është kombi i etërve apo stërgjyshërve (paraardhësve). Termi mund të interpretohet si nacionalist apo patriotik. Dashuria për atdheun …

Më shumë

Me Zotin Mathieu Aref për Skënderbeun

Kësaj radhe do bisedoj virtualisht me Zotin Arif Mati për Skënderbeun dhe demonët e vjetër që trazojnë edhe në ditët e sotme . Duhen jo orë por ditë të tëra e njeriu nuk ngopet nga rrëfimet shkencore historike për një popull që Serbët, dhe Grekët, të cilët me të gjitha …

Më shumë