Kryefaqja / OPINION (page 190)

OPINION

Sanxhaku: rajon ndërkufitar evropian

Kufijtë e Sanxhakut janë konfirmuar gjatë gjithë historisë me vendimin e Kongresit të Berlinit në vitin 1878, sipas Konventës së Stambollit të vitit 1879. Sanxhaku ishte krahinë autonome dhe autonomia e saj u hoq në vitin 1945. Sanxhaku është ndarë ndërmjet Serbisë dhe Malit të Zi. Pjesa e saj veriore …

Më shumë

Shën Gjergji, festë pagane e qytetrimit të lashtë

Pr.Dr.Vehbi Bexheti  Ndër shumë festa të motmotit që deri vonë festoheshin e që në mënyrë më të zbehur festohen edhe sot, festa e Shën gjergjit ishte dhe mbetet festa më e dashur për shqiptarët në tërë shtrirjen gjeografike të kombit tonë. Ashtu si çdo festë tjetër pagane, që me vështirësi …

Më shumë

5 Maji, Dita e Dëshmorëve të Kombit. 

Shkruan:Lab Dërmaku  Idealin e dëshmorëve, jetësimin e Shqipërisë së bashkuar, e kemi borxh ta çojmë deri në fund. Vetëm bërja e Shqipërisë- Shqipëri! i nderon dëshmorët e kombit. Vetëm valitja e flamurit kombëtarë në çdo cep ku ka shqiptar i bën të ndihen rehat. Gjithçka tjetër është ofenduese.  Më vjen …

Më shumë

Kush ia nxori sytë Simonides ? 

  Hovi i ekspansionizmit serb, i nxitur nga miti i Kosovës, përfundimisht u ndal nga lufta e armatosur e shqiptarëve dhe ndërhyrja ushtarake perëndimore kundër makinerisë shfarosëse ushtarake serbe. Mirëpo, është për të ardhur keq se edhe sot e kësaj dite politika e Serbisë, kisha ortodokse serbe, por fatkeqësisht edhe …

Më shumë

Çështja Kombëtare Shqipëtare.

Është e vetmja rrugë, në të cilën populli shqiptar në IRJM, mund të haproj dhe të eci përpara.Ç’do opsion tjetër, apo rrugë tjetër dot dështoj ashtu si që kan dështuar deri tani. Fatëkeqësisht, partit politike në IRJM, pozit, opozit dhe ato të krijuara tani, ndryshojn nga programi politik, kurse veprat …

Më shumë

Cenimi i lirisë së shprehjës nuk ekziston në imagjinatën e pushtetarëve

Nga Skënder MULLIQI  Liria e fjalës është vetëm njëra në serinë e të drejtave universale të njeriut. Ka mendime të ndryshme rreth kësaj teme të një rëndësie të veqantë.Ne shkëputem një mendim të shkurtër të shkrimtarit tënjohur Ismajl Kadare “Krijimtaria publicistike,filozofike, letrare i ofron publikut interpretimin më të mirë të …

Më shumë

Fundi i regjimit apo rifillimi i një izolimit të ri

Mr.sc. Islam KrasniqiKosovaret tash e 7 vite janë të vetmit qytetar në Evropën e re që s’mund të lëvizin lirshëm pa viza, dhe sot priten që ti vije fundi këtij regjimi. Gjendja e rend ekonomike po i ve qytetarët e Republikës së Kosovës në një izolimit të ri. Përmbushja e …

Më shumë

Mjaft heshtëm!

Shkruan: Kim MehmetiNdodhi ‘Sopoti’ dhe shkuan në burg dhjetëra shqiptarë të pafajshëm, por drejtuesit e BDI-së, heshtnin thuajse nuk ishin pjesë e qeverisë që ua kurdisi lojën shqiptarëve?! Ndodhi akti përbuzës ndaj shqiptarëve të Maqedonisë i quajtur ‘Monstra’ dhe, drejtuesit e pabesë, të pafytyrë dhe që nuk turpërohen nga asgjë …

Më shumë

Ra 2 maji e u kujtuan: Komuna e Likovës ekziston…!!!

Hamdi Nuhiju Komuna e Likovës e harruar tërësisht nga pushtet në Republikën e Maqedonisë, të kaluara dhe të tanishme, po mbijeton në saje të remitencave që merr nga mërgimtarët shqiptar. Në këtë komunë nuk ka as kanalizim, as sistem të ujësjellësit, e as infrastrukturë të nevojshme për t`u zhvilluar ekonomia, …

Më shumë