Kryefaqja / OPINION (page 2)

OPINION

Shoqata “Shqiponja” me seli ne Siegen, Gjermani: Letër e hapur kryetarit të Serbisë, Aleksander Vuçiq

I nderuar kryetar i Serbisë! Takimi i juaj i para disa ditëve me kryetarin e Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi me shtyu t’u drejtohem me këtë letër miqësore nga ana e jone, per të shprehur pikëpamjet tona per problemin madhor te marrëdhënieve ndërmjet popullit shqiptar dhe atij serb, me qellim …

Më shumë

Si vrau sulltani 1000 feudalë shqiptarë të Toskërisë

Nga: Arlinda Canaj Gjatë fillimit të shekullit XIX të gjithë popujt e Ballkanit u karakterizuan nga lufta për pavarësi. Ishte shekulli i formimit të kombeve dhe në fakt kjo nuk ishte vetëm një luftë nacionale e mbështetur nga patriotët por dhe një kërkesë e shteteve më të fuqishme evropiane. Ideja …

Më shumë

Elsie – shqipja e folur në 147 incizime të dialekteve

“Albanian Dialects” ose “Dialektet shqiptare” ka qenë projekti i fundit i albanologut Robert Elsie- një punë e mrekullueshme për dokumentimin e shqipes së folur në kohën tonë. Elsie, që prej vitesh merret me studimin e larmive të ndryshme të kulturës shqiptare, ka shkuar në zona të ndryshme të Shqipërisë, Kosovës, …

Më shumë

Banorët e lashtë të vendit tonë dhe mënyra e tyre e jetesës!

Trualli i banuar sot nga shqiptarët filloi të popullohej shumë herët, që në epokën e paleolitit (gurit të vjtër), mbi 100 000 vjet më parë. Në  fillim u banuan to zona që ishin në kushte gjeiografike më të  përshtatshme. Në Shqipëri, banimet më të hershme janë vërtetuar në  shpellën e …

Më shumë

Nga shekulli i V p.e.s, në diamantin e sotëm me emrin Ulqin. Historia e një civilizmi antik

Luftë, bukuri, trimëri, vuajtje, dhimbje janë këto ndjesi që të paktën një herë në jetën e tij një ulqinakas i ka ndier. Jo vetëm se është ndarë nga shteti amë, por edhe se u bë në mënyrë të pabesë pa marrë fare parasysh mendimin dhe dëshirën e tyre, po i …

Më shumë

Historia flet vetë, vetem kërkon veshë dhe sy për ta parë e degjuar!

Nuk do kisha deshire t’i jap rendesi çdo hamendesie dhe kamuflimi te historise, por si sekretar i pergjithshem i Organizates Qytetare ” Maja e Selanikut” e cila ka per qellim mbrojten dhe promovimin e kultures shqiptare me theks te veçant asaj Rekase ktyre viseve, po i jap nje pergjigje me …

Më shumë

Gjenerali shqiptar që mposhti Evropën

Në se kanë një vlerë të madhe shqiptarët në histori është fakti se ata kanë qenë trima dhe luftëtarë të paepur. Dhe këtë fakt e dëshmojnë të gjitha faktet historike. Trimëria e shqiptarëve ka qenë me famë në gjithë Evropën. Dhe kjo ka ndodhur që nga koha e Ilirisë për …

Më shumë

“TROJANËT ISHIN ILIRO-DARDAN”

Qytetërimi trojano-dardan, është një nga qytetërimet më të lashta dhe më të ndritura që kanjohur njerëzimi dhe së bashku me qytetërimet e Kretës dhe atë etrusk përbëjnë bazën e atij që quhet qytetërimi evropian, apo Perëndimor, pasi si qytetërimi grek, dhe ai romak nuk janë gjë tjetër veçse derivate të …

Më shumë

92 DITËT E TMERRIT

Nga:Kosovare Shala Ku vdekja e jeta jetonin njëra pranë tjetrës dhe njëra me tjetrën,në ‘vallën’e së cilês mbijetonin qindra shpirtra të uritur,tē etur,zbathur me të vetmen shpresë se një ditë do të shohin dritën e lirisë. Pra, ishte pikêrisht ky vend,i quajtur ‘Llazi i Qizmes’ në mes Kijevës e Malishevës, …

Më shumë

VETË SPASTRIMI ETNIK PO NDODHE NE SERBI. NGA 4700 FSHTRA NE SERBI, 1200 KANE MBETUR SHKRET, PA NJERI?!

Preshevë, 22 korrik -Milan Krkobabic , Ministër i ngarkuar me zhvillimin rajonal dhe koordinimin e punës së kompanive publiketha sot se 1200 prej 4700 fshatrave kane mbetur të shkreta ne Serbi, ku ne 150,000 shtëpi askush sot nuk jeton ne to. Ky vetë-spastrim etnik (auto purification ethnique) qe do ta …

Më shumë